„Wednesday“ – 6 прилики, които свързват сериала с „The Addams Family“

„Wednesday „може да не е точно това, което сте очаквали, когато става въпрос за семейство Адамс. Разбира се, новият сериал на Netflix съдържа мъртвешкия хумор, зловещите шеги и готическия стил, които превърнаха цялата поредица във фаворит на много поколения. В новия сценарий обаче са вмъкнати някои елементи като свръхестествени сили, гимназиална стая и сериозно оплетена мистерия за убийство, които придават по-мистичен характер на черния цвят.

Въпреки споменатите новости, сериалът е изпълнен с множество препратки към предишните си екранизации, затова сме ви приготвили няколко „скрити великденски яйца“ за семейство Адамс, които вероятно най-големите фенове вече са забелязали.

Статията съдържа СПОЙЛЕРИ.

Семейство Адамс има дълга и цветна (всички нюанси на черното) история – затова и „Wednesday“ има от какво да заимства. За първи път семейството се появява благодарение на въображението на Чарлс Адамс през 1938 г., който ги илюстрира в комикс с единични панели в The New Yorker и други списания. Популярността му вдъхновява ситкома на ABC „The Addams Family“ през 1964 г. и оттогава насам Адамс винаги са присъствали във всяка гънка на поп културата: от филми, до мюзикъли и видео игри.

Присъствието им е бележито вече почти век – най-скорострелно ги прослави обаче хитовата адаптация „The Addams Family“ от 1991 г., както и неговото продължение „Addams Family Values“ от 1993 г. И двете заглавия са се превърнали в култови класики, често гледани повторно от своите фенове през годините.

„Wednesday“ е пълен с елементи от изминалите филми, обвързани с историята на семейството. Представяме ви 6 детайла, които Тим Бъртън е използвал в своя сериал:

1. Пилигрим свят

Най-големият и удовлетворяващ „еaster egg“ може да намерите още в първия епизод на „Wednesday“, когато мрачната героиня научава, че в градчето наблизо има увесилителен парк, наречен „Пилигрим свят“. Уенсдей не понася това място заради възхваляването на американския колониализъм – дори тероризира няколко тийнейджъри, облечени като пилигрими, просто за спорта. Тази омраза към тях е препратка към пиесата ѝ по случай Деня на благодарността в „Addams Family Values“, където същият образ опожари целия празник.

2. Взаимоотношенията с Юджийн

Приятелството на Уенсдей с Юджийн също е препратка към „Addams Family Values“. Там тя се сближава със самотно и неразбрано от своите близки момче – Джойл, докато и двамата са на летен лагер. Разчита на него да ѝ помогне в кроежите, в края на филма дори го целува. Юджийн споделя много очевидни прилики с Джойл, така че всеки фен на „Addams Family Values“ би могъл да предположи, че приятелството им ще процъфти веднага.

3. Две щраквания

Дебнейки Нощните сенки, тайното общество на Невърмор, Уенсдей научава, че пътят към проникване в техния щаб е двукратно щракване с пръсти пред статуята на Едгар Алан По. Всеки, който има дори малка представа за семейство Адамс, знае, че песента на оригиналния ситком включва две бързи и последователни щраквания като емблема на персонажите.

4. Да ядеш скаутки

В един от многото смущаващи обрати в сериала, Уенсдей заявява: „Ям скаутки за закуска“. Репликата е от една от най-известните ѝ във филма от 1991 г., в който момиче от скаутския отбор желае да си купи лимонада от щанда на Уенсдей и многократно пита дали лимонадата е направена от истински лимони. Когато момичето се опитва да продаде няколко бисквитки на семейство Адамс в замяна, ѝ бива отправен въпросът „От истински скаутки ли са направени?“.

5. Електрически способности на чичо Фестър

В сериала по Netflix чичо Фестър (Фред Армисен) има суперсилата да изстрелва мълнии от ръцете си. До този момент във франчайза той не е имал такива умения – те може би са вдъхновени от една от неговите закачки. В оригиналния стиком той слага крушка в устата си и тя моментално светва. Явно електричеството винаги е било знак за образа и Бъртън се е възползвал по интересен начин.

6. Кристина Ричи (duh)

Няма как да не сте забелязали персонажа на Уенсдей от 90-те да се появява в новия сериал на Netflix. Макар че са минали 30 години оттогава, Кристина Ричи участва в адаптацията като професор Торнхил от Невърмор – специалист по ботаника. Ролята ѝ на закрилник и подкрепа на Уенсдей е визуализирана до последния епизод. И макар всички да очаквахме Джена Ортега да вземе макар и малко от Ричи, то актрисата споделя, че не са обсъжили персонажа нито веднъж!