Седмица на скандинавското кино

След двугодишна пауза седмицата на скандинавския филм отново се настанява в Дом на киното! Селекцията е с мотото „Светът на жените“ и разказва вълнуващи истории, разделени на тематични вечери.

03 октомври – вечер на Норвегия

Връзката между творческите натури Томас и Аня преминава през период на изпитания, след като на Аня ѝ е съобщена диагноза, застрашаваща живота ѝ… Но надежда винаги има.

30-годишна жена е насред екзистенциална криза, докато се лута между кариерата, романтичните си избори и нежеланието за самоопределение. Юлие не е човек, склонен на обвързване. Виждаме я на 30-ия ѝ рожден ден, на ръба да зареже дългогодишния си приятел. Скоро разбираме, че емоционалното непостоянство е най-сигурната ѝ характеристика. Дори и да изглежда леко фрустриращо в началото, отказът ѝ да се впише в клишета започва да ни харесва, макар тази нейна съпротива да ѝ коства скъпо.

04 октомври – вечер на Финландия

Служител на горска компания е натоварен да планира съкращенията във фабриката за шперплат в родното си село, в която работят много от старите му приятели…

След като 50 години е търпяла унижения от него, 75-годишната Инкери удря съпруга си Тапио с тиган по главата и се приготвя да го зарови в градината им. Внезапно разбира, че ще прекара остатъка от живота си зад решетките. Решава да вземе сестрите си Силви и Райли, и да се отправят на едно последно голямо пътешествие. По време него им се налага да се справят с чаровен млад стопаджия, развалена кола и неудържими танци в крайпътен ресторант. Но най-голямата изненада тепърва предстои…

05 октомври – вечер на Швеция

След развода си Алис не е виждала децата от два месеца, тъй като чака решение за попечителство. Когато нейният син ѝ се обажда посреднощ, Алис предприема действия, отвличайки децата на незаконно чартърно пътуване до Канарските острови…

Петдесет години след премиерата на „Смърт във Венеция“, Бьорн Андресен, бившата тийнейджърска звезда, която навремето изиграва легендарния персонаж Тадзо в шедьовъра на Висконти, ни отвежда на забележително пътешествие с лични спомени, история на киното, звезден прах и трагедия, което може да бъде последният опит на Бьорн да върне живота си в релси.

06 октомври – вечер на Дания

Съществува теория, според която човек винаги може да понесе още малко, както и че алкохолът отваря сетивата за външния свят, проблемите изглеждат незначителни, а творческите умения се засилват. Всички знаем, че след първата чаша вино разговорът потръгва и се отварят много възможности. Мартин е учител в гимназията. Той се чувства стар и уморен. За да повишат средния успех, учениците му и техните родители искат да го отстранят. Насърчавани от теорията, че винаги може още, Мартин и тримата му колеги се хвърлят в експеримент да поддържат непрекъснато алкохолно опиянение. 

В този вълнуващ трилър младата Ида се мести да живее при своята леля и нейните големи синове. Въпреки че в новия дом се чувства нежност и обич, семейството е част от престъпния свят и животът им е изпълнен с насилие.

Маркус е ветеран от Афганистан, който се завръща у дома, за да се грижи за дъщеря си Матилде след ужасна железопътна катастрофа. Неочаквано той се среща със статистическия анализатор Ото, един от малкото оцелели след инцидента, който е убеден, че в тази трагедия има нещо повече, отколкото изглежда на пръв поглед. 

07 октомври – вечер на Исландия

Ирис e жена на средна възраст, която кани приятелките си от колежа в лятната си къща, за да се отпуснат и да практикуват йога. Нещата не се получават по план…

Преследвани от незаличимия отпечатък на тихата скръб, печалната Мария и нейният мълчалив съпруг Ингвар търсят утеха в напрегнатата работа и натоварения график на тяхната ферма за овце сред отдалечените, сурови и брулени от вятъра пейзажи на планинска Исландия.