Актьорът О Йонг Су е обвинен в сексуално посегателство

Актьорът О Йонг Су е обвинен в сексуално насилие, съобщава Korean Broadcast System. 78-годишният Су стана първият южнокорейски актьор, получил наградата Златен глобус за поддържаща роля, и остава отпечатък на екрана с образа на привидно уязвимия възрастен мъж в смъртоносната надпревара на „Squid Game“.

Съгласно съобщение от окръжната прокуратура в Сувон, на Су е повдигнато обвинение без задържане за неуместно докосване на жена през 2017 г. Актьорът категорично отрича обвинението, добавя агенция Йонхап. Прокуратурата отново възобновява работа по делото по искане на жертвата. Името на жената за момента остава неразкрито.

Пред корейската телевизия JTBC О Йонг Су заявява, че „единственият контакт, който е имал с въпросното лице, е бил „да я държи за ръка, докато я води по пътя“, и че „се е извинил, но тя не е приела извинението“.

„Известно е, че полицията, получила жалбата, е изпратила случая на прокуратурата през февруари 2022 г.“, пише журналистът Шин Мин-сеоп. „В случай на сексуални престъпления, включващи жертви, рядко се случва полицията да закрие случай със становище, че описаното действие не представлява наказателно подаяние. Обвинението може да бъде прекратено само когато резултатите от полицейското разследване анонсират ясно оправдателно решение. Процесът тепърва ще се развива на територията на съда. За момента е трудно да излезе окончателно становище, защото доказателствата са ниски, наблюдава се непоследователност в изявлението на обвинителя.“

О Йонг Су има над 50-годишен стаж в актьорската професия, но на глобалната сцена успява да се появи благодарение на „Squid Game“ – продукцията на Netflix. Други ключови изпълнения на Су включват ролята на крал Лир в едноименната пиеса и участието в южнокорейския телевизионен сериал „Шоколад“.