Анализи

Оскарни прогнози 2024: Оригинален сценарий, Адаптиран сценарий, Операторско майсторство, Музика

И Оскари 2024 се връчват наа… почти сигурно не на тези, които го заслужават. В…

Прочетете повече

Филмите-концерти: Когато киното обединява публиката

Музиката вероятно е най-достъпната суперсила, с която човек може да се сдобие. Тя е израз на най-първичните емоции, на най-скритите чувства, на най-големите мечти, на най-щастливите дни… А щом бъде съпреживяна в компанията на десетки, стотици, хиляди или милиони непознати, какво по-въздигащо усещане би се намерило на този объркан свят?

Прочетете повече

Червено като устните на Кармен

„Кармен“ (2023) няма допирни точки с нито една предишна интерпретация за прословутата жена, преобразила поколения фантазьори. Същото обаче може да се каже и за големите, открояващите се идеи, обладали бронзовата ѝ фигура. Кармен си остава вечна загадка, търсена от всеки, намирана от малцина.

Прочетете повече

Ужасяващата любов на Майк Фланаган

Октомври е тук. Просмуква се бавно в кората на дърветата и изцежда зеленото от жилите на листата им. Рее се из въздуха и гали с влажните си пръсти белите летни памуци в небето, втежнява ги и ги напоява обилно с обещания за дъжд. Постепенно изстудява пръстта, за да може всичко нетрайно да умре, с излючение на шепата силни създания, които виреят триумфално в сезона на залеза – упоритите хризантеми, влюбените елени и забравените призраци.

Прочетете повече

Филмите на Джеф Никълс ме карат да мечтая

Филмите, които Джеф Никълс създава, са написани на дълбоко човешки език. Отчасти защото самият Никълс го разбира на едно съкровено и интуитивно ниво, отчасти защото няма нищо за разбиране – те трябва просто да бъдат почувствани, тъй като важното в тях се крие не в това, което се случва, а именно в тези тихи паузи, когато хората не говорят и не действат, а просто са.

Прочетете повече