„Strangers in the night“ на Франк Синатра и филмите, в които ще я открием

Годината е 1966, датата е 11 април. Франк Синатра записва сингъл в United Recording в Холивуд и въобще не вярва, че в продължение на 15 поредни седмици ще застане на върха на музикалните класации. Something in your eyes was so inviting. Something in your smile was so exciting. Екипът на Кинобокс България се надява да прикове погледа ви, докато тихо си тананикате песента, за да ви припомни къде другаде сте чували „Strangers in the night“ и къде да обърнете внимание, като гледате следните заглавия.

Творческата история зад „Strangers in the night“ на Франк Синатра

За записа на песента първоначално е избрана Мелина Меркури, която играе Аврора в „A Man Could Get Killed“, но заради плътния си мъжки вокал Франк Синатра изпреварва в музикалната надпревара. „Strangers in the night“ се радва на многобройни номинации и награди, включително награда Грами за Най-добро мъжко вокално изпълнение и за Запис на годината. За Синатра обаче песента е далеч от успешна и не крие от публиката негативното си отношение.

Една от най-разпознаваемите части в песента е скат импровизацията на Синатра в края на мелодията. И в оригиналната, и в ремастерираната версия чуваме редуването на сричките „ду-би-ду-би-ду“ – в края при затихването на акомпанимента. По-късно този скат вдъхновява Фред Силвърман за разработването на анимационния герой и американска поредица „Скуби-Ду“.

Смисълът  на „Strangers in the night“ се крие в любовта. В рамките на 2 минути ни разказва за влюбване в непознатата тълпа. Да си създаден един за друг изглежда като предопределеност от съдбата и с това си обясняваме нейната неизбежност.

Представете си „Strangers in the night“ на фона на нощна разходка в града, заснета от любимия ви режисьор! Или пък нещо съвсем различно. Вижте четирите заглавия, в които гласът на Синатра се появява точно намясто!

А Man Could Get Killed (реж. Роналд Нийм и Клиф Оуен)

Нетипичното приключение за откриване на изчезналите диаманти и убийството на правителствен агент са в дъното на развитие на сюжета. Макар и без текст, мелодията на „Strangers in the night“ e ясно разпознаваема. В комбинация с неочаквана любовна история „A Man Could Get Killed“ ни поставя в трепетно очакване дали скъпоценните камъни ще се върнат в сигурните ръце на действителния наследник. 

Франк Синатра

Baby, It’s You! (реж. Джон Стайлс)

Пренасяйки се в неподправената гимназиална любовна история, сме поставени пред много въпроси. Джон Стайлс не ни спестява припомнянето на трепетите на първата тийнейджърска любов. Типичните мисли, колебания и вълнения дали това е правилният човек също докосват зрителя. Тук можем да чуем „Strangers in the night“ в сцената с танца между двамата влюбени. В „Baby, It’s You“, точно както Синатра пее, двамата тийнейджъри се гледат в очите и танцуват бавно в ритъм.

Scarface (реж. Брайън Де Палма)

„Scarface“ e пример за това как дори в една драматична и криминална история можем да чуем красивите мелодии на любовта. Филмът е свободен римейк на едноименния гангстерски филм на Хауърд Хоукс от 1932 г. Изкачването на харизматичния Тони Монтана (в ролята Ал Пачино) по стълбата на престъпния свят и падението от кокаиновата адикция ни преследват до края на филма. „Strangers in the night“ по любопитен и категоричен начин се вписва и в този сложен и объркан живот.

Eyes Wide Shut (реж. Стенли Кубрик)

Като последно заглавие няма как да пропуснем психологическата еротична драма „Eyes Wide Shut“ на страхотния Стенли Кубрик. Базиран e на новелата „История на съня“ от 1926 г. на Артур Шницлер. Филмът сякаш е едно своеобразно съновидение в основата, на което са пропуснатите шансове и избегнатите възможности. Главният ни герой – доктор Харфорд (в ролята Том Круз), се впуска в нощно сексуално приключение, воден от безброй еротични фантазии. Гледайки „Eyes Wide Shut“, можем да си отговорим до къде може да стигне човешкото въображение и колко опасна може да бъде една фатална красавица. 

Всичките текстове на Емма Пекова можете да намерите тук.

Снимки: The Wall Street Journal, IMDB, The New Yorker