Нестандартните коледни филми, които ще променят духа на вашия празник

Отново е онова време от годината, в което имаме възможността да избегнем студа навън и да се отдадем на гледане на коледни филми – било то семейно, или в нашата собствена компания. Класиките като „Сам вкъщи“ и „Чудото на 34-та улица“ остават вечни любимци за празничните дни, но в тях не се вижда нищо повече от традицията на сезона, която диктува сценария.

Днес искам да забравите за стандарните сюжети за добронамерени старчета и войни със снежни топки. Предлагам ви да се впуснем в света на нестандартните коледни заглавия, в които срещаме Дядо Коледа в алтернативен вид, а приключенията му са по-загадъчни от мистерията на коледните подаръци.

SILENT NIGHT, DEADLY NIGHT (1984)

С „Тиха нощ, смъртоносна нощ“ влизаме в мрачната страна на топлите празнични дни. Този култов хорър обхваща разтърсващото пътешествие на младия Били (в ролята Робърт Брайън Уилсън), чието спокойно и щастливо детство е съсипано от жестоки събития през коледната нощ. След смъртта на родителите си, в чийто център седи именно дядо Коледа, той преживява тежък психически срив, който преодопределя живота му занапред. Години по-късно, когато има възможността да влезе в обувките на своя детски кошмар, Били започва да вярва, че е Дядо Коледа, и наказва всеки, който е бил непослушен.

„Тиха нощ, смъртоносна нощ“ е неделикатна коледна история за човек, който е измъчван от своите травми. Toчно по тази причина филмът не е за всеки. Ако сте от онези зрители, които се престрашат да го гледат, мога да ви гарантирам страхотна сценография, реквизит, ефектна нестандартна музика и немалко убийства, които ще създадат различна коледна атмосфера. А ако заглавието ви допадне прекалено много – изгледайте и следващите 4 продължения на поредицата, но преди това запушете комините си, за да не ви навести Дядо Коледа.

EDWARD SCISSORHANDS (1990)

Тим Бъртън е един от режисьорите, на които отделям специално внимание през студените месеци. Неслучайно следващото ми предложение за нестандартен коледен филм е „Едуард Ножиците“. Едуард е незавършен човек, способен да изпита всички чувства, които ние – уж „завършените“ хора сме способни да изпитаме. Филмът ни представя опита на Бъртън да вдъхне доза нормалност на този така познат герой. Сън, реалност, любов и разочарование са водещите сили, с които ще се сблъскате в това възхитително, но странно заглавие.

Джони Деп създава образ, хванат в капана на непълноценното си тяло. Успява да предаде разочарованието на Едуард, без да използва много думи, а бледото му, пълно с белези лице показва болката от откритието, че дори най-нежното докосване с остриетата му може да причини болка. „Едуард Ножиците“ се превръща в класическа мрачна приказка, чиято история сгрява в студените снежни нощи. Ако решите да прекарате повече време в компанията на Тим Бъртън тази Коледа, можете да намерите още предложения за филмови заглавия тук.

THE REF (1994)

Действието на „Заложници“ се развива в навечерието на Коледа и предизвиква необичайно празнично усещане. Денис Лиъри влиза в ролята на крадец, който държи за заложници озлобена от рутината на брака семейна двойка в луксозната им къща в Кънектикът. Оставяме конвенционалните сюжети за щастливи битки със снежни топки и целувки на влюбени двойки под грижливо закачения имел. Тук няма да откриете нищо подобно. Това е филм, който се наслаждава на подкопаването на коледните клишета.

„Заложници“ е черна комедия на коледна тематика със страхотни актьори и интересна история. Със своята остроумност, филмът залага на дисекция на някои сериозни теми като дисфункцията на брака, неморалното поведение на героите и цинизма в отношенията помежду им. Въпросът не е дали Коледа ще бъде хаос, а колко голям ще бъде този хаос!

EYES WIDE SHUT (1999)

След Тим Бъртън листата с любими режисьори за студените месеци продължава със Стенли Кубрик. Последният му принос към света на киното в никакъв случай не е традиционен коледен филм. „Широко затворени очи“ ни представя една на пръв поглед обикновена двойка – Бил и Алис (в ролите Том Круз и Никол Кидман). Те се изправят пред една мъчителна дилема и след като Алис открито обсъжда сексуалните си фантазии, които е имала, Бил се отправя на едно пътешествие, което ще тества както физическите, така и психическите му граници.

Кубрик използва представата ни за Коледа като може би най-прекрасното време от годината и я превръща инструмент, които има силата да ни разстрои. Дори най-мрачните мотиви и образи във филма са пропити от неконвеционална коледна естетика и гo превръщат в сериозно, странно и секси празнично заглавие. Ако и вие като мен сте върли фенове на филмографията на Кубрик, то прегледайте заглавията, които предложихме тук.

BAD SANTA (2003)

Ще се срещнем с Уили Соук (в ролята Били Боб Торнтън), който се отдава на алкохол, вулгарно поведение и измами. „Лошият Дядо Коледа“ ни дава възможността да видим усмихнатия добър старец, който радва децата, в едно коренно различно амплоа. Всяка година главният ни герой крои коварни планове за кражби, но тази Коледа плановете му претърпяват неочаквани обрати. Лошият Дядо Коледа се появява с една единствена цел – да превърне празника ни в най-неприятния момент от годината.

„Лошият Дядо Коледа“ осмива онези десетки празнични филми, като взима клишетата и ги превръща в сатирични ситуации. Aко желаете да продължите да гледате Дядо Коледа в по-лошата му светлина, то тогава гледайте и „Лошият Дядо Коледа 2“.

CAROL (2015)

Като последно заглавие в нашата (не)коледна селекция избрах да включа любимата романтична драма „Каръл“. Базиран на едноименния роман на Патриша Хайсмит „Цената на солта“, в който две жени се заплитат в невъзможна любовна афера в края на 50-те години на миналия век. Разделението не е породено само от моралната и политическа невъзможност на обществото да приеме подобен съюз, но и от класовите социални различия. С отмерени, фини и плавни движения филмът разглежда как една връзка се заражда и израства върху основите на друга, която вече се разпада. С него имаме възможността да се докоснем до страхотните превъплъщения на Кейт Бланшет и Руни Мара в двете главни роли. Красотата и актуалността на „Каръл“ са неоспорими и имат силата да превърнат празничните ви дни в нещо наистина специално.

Всички материали на Емма Пекова можете да намерите тук.

Снимкa: IMDb