„Шрек 5“: какво знаем или не знаем до момента

През 2001 г. студио DreamWorks Animation създава един зелен, огромен, мърморещ, но непредвидено докосващ образ, който покорява сърцата на публиката. „Шрек“ – брилянтната сатира, компилация от съдбите на множество герои от детските приказки, през последните двайсет години успя да ни потопи в историите за Далечното царство и съвсем скоро може да се появи отново на големия екран!

Ако сте гледали „Котаракът в чизми: Последното желание“, във финалната сцена се долавя един лек и спонтанен намек, че всъщност магията на това изолирано от света място не е съвсем изчерпана и DreamWorks крои своите планове.

Видеото към въпросната сцена, ако не се притеснявате от спойлери, ще намерите тук:

Според интервюто на студиото с продуцента на Illumination Крис Меледандри и Майк Майърс (оригиналния озвучител на Шрек) такъв план наистина съществува. За момента обаче липсва конкретика за сюжета или героите в него.

Премиерна дата на „Шрек 5“

Връщането на Шрек на големия екран е само план, върху който се работи. Официална информация за премиерната дата със сигурност няма да излезе скоро, поне докато DreamWorks и Universal не пуснат четирите финализирани филма:

  • „Ruby Gillman: Teenage Kraken“ на 30 юли 2023 г.;
  • „Trolls Band Together“ на 17 ноември 2023 г.;
  • Проект без заглавие на 9 февруари 2024 г.;
  • „Kung Fu Panda 4“ на 8 март 2024 г.
Шрек 5

Екипът

Главният изпълнителен директор на Illumination, Крис Меледандри, ще бъде и изпълнителен продуцент на Шрек 5. Докато споделяше за друг от своите проекти (Super Mario Bros), Меледандри спомена, че „С Шрек няма да е по-различно от процеса, през който преминахме с „Марио“ – гледаме къде са основните елементи, харесали се на публиката, и правим всичко възможно да ги уважим. Изграждаме нови сюжети и нови герои, които да отведат на нови места. Меледандри очаква оригиналният актьорски състав да се върне, въпреки че последната част бе излъчена преди 13 години. Разговорите по новата продукция започват веднага и срещат ентусиазъм в актьорите за петата поява на „Шрек“.

В български дублаж Шрек бе озвучаван от актьора Кръстьо Лафазанов, но в четвъртата част бе заменен от неговия колега от „Аламинут“ Йордан Господинов, което доведе до критики към филма. В образите ще познаете гласовете на Тодор Николов, Явор Караиванов, Ася Рачева, Стоян Алексиев, Петър Бонев и др.

Четирите части на Шрек можете да гледате в стрийминг платформата Netflix на територията на страната.

Снимки: Hollywood Life