Селекция от филми на български режисьорки, които препоръчваме да гледате на 8 март

В духа на 8 март – празника на нежния пол, няма нищо по-хубаво от едно кино преживяване, дори да е в уюта на собствения дом. Екипът на KinoBox Bulgaria се залови със задачата да ви предложи селекция от филми на български режисьорки, с които да отбележите международния ден на жената.

Адела Пеева

В своите филми Адела Пеева успява да внедри уникалностите на човешката история и съдба. Илюстративен пример за това е „Мълчание с достойнство“, в който показва трънливостта в творческия път на едни от най-значимите имена в историята на българското кино – Ирина Акташева и Христо Писков. Преминавайки през цензура, потисничество и оцеляване в сферата на изкуството, Адела Пеева насочва към размишление за разрива между политическата система и българската интелигенция.

Тя е една от онези жени, които осезаемо оставят отпечатък във времето. Освен многобройните награди за постижения в киното – както българското, така и световното, Адела Пеева е създател на сайт, посветен на жените режисьорки на родни игрални филми.

Зорница София Попганчева

През „Майка“ – копродукция между България, Германия и Хърватия, режисьорката ни дава възможност да съпреживеем един нежен и същевременно суров проблем в модерните общества. Поставяйки въпроса за майчинството, неговата цена и борбите, които се водят в името на каузата, филмът докосва със своята болка и състрадание, тъга, но и мотивация за промяна. Историята на „Майка“ е вдъхновена от тетралния иноватор и режисьор Елена Панайотова и нейния престой в Кения.

Филмите на Зорница София обхващат широк спектър от социални теми и биват високо отличени на фестивали в България и света. „Майка“ е носител на наградата за най-добър филм на „Златна роза“ 2022 г.

Надежда Косева

С пълнометражния си дебют „Ирина“ режисьорката ни кара да се замислим какво означава да обичаш и колко висока е цената да умееш да прощаваш. Нежното движение от мрак към светлина, будещо възхищение и множество въпроси, е един от акцентите, които допринасят за емоционалното киноизживяване. Искрената и много лична история ни помага да преоткрием света през новия живот, който се крие в утробата на Ирина.

Надежда Косева е награждавана многократно на международно и национално ниво,а извън снимачната площадка ще я немрите като ръководител на младежи с интерес към киното в своя „Киноклас“.

Яна Титова

Със своя режисьорски дебют „Доза щастие“ Яна Титова ни пренася в света на пороците, от които измъкването се оказва почти невъзможно. Базирайки се на романа на Весела Тотева „Падение и спасение“, филмът изпълнява важна мисия да илюстрира хероиновата зависимост, трудните решения и силата на волята, които оказват ключова роля и водят до мисли за света, но без клишета. Издигането от отломките на адикцията и съграждането на новото Аз развиват още повече написаното от страниците на романа и разчупват статуквото на познатите ни филми по тази тематика.

Весела Казакова и Мина Милева

Последното ни предложение е да прекарате време с режисьорското дуо „Активист 38“, което ни припомня, че „Жените наистина плачат“. На големия екран оживява борбата на пет жени в атмосферата на традицията, без стремеж за нежност и деликатност. Различните версии на любов, омраза, незаинтересованост и потисничество са представени достоверно и някак естествено. Филмът комбинира неизказаното и променя оптиката на движещата сила в човека.

Ако искате да прочетете повече за мисията, която Весела Казакова си поставя с всеки филм, прочетете интервюто на КиноБокс за най-новата им копродукция „Васил“ с участието на Иван Бърнев.

Снимка: Национален филмов център