Русия отказва да номинирана филм за Оскарите

Русия ще „бойкотира“ Оскарите през 2023 г., като не селекционира нито един от 122-те потенциално допустими местни филма за категорията за най-добър международен игрален филм на Академията. Причината е продължаващото военно нападение срещу Украйна и последвалото напрежение с правителството на Съединените щати.

Руската филмова академия сподели пред националната информационна агенция ТАСС в понеделник, че е „решила да не номинира руски филми за наградите на Академията„.

Павел Чухрай, председател на руската комисия по номинациите и режисьор на номинирания за Оскар филм „The Thief“ от 1997 г., подаде оставка заради проблема. Във вторник директорът Алексей Учител каза пред ТАСС, че той също е против този ход на академията.

„Все още не ми е ясно какво се случва. Всички членове на комисията получиха списък с филми, които отговарят на условията за номинация и се обсъждаха датите на срещите. Но изведнъж новината гръмна. Мисля, че направиха меко казано неетично нещо.“, каза той. „В настоящата ситуация трябва да покажем, че руската филмова индустрия все още съществува и трябва да номинираме филм.“

В историята на Оскарите Русия има златни отличия, що се отнася до категорията – включително филма на Андрей Звягинцев от 2014 г. „Leviathan“ и представянето от 2017 г. „Loveless“ – печелещи номинации през годините.

За последно Русия спечели категорията през 1994 г. с „Burnt by the Sun“ на Никита Михалков, с предишни победи за заглавия, представени от Съветския съюз – „Moscow Does Not Believe in Tears“ на режисьора Владимир Меншов от 1980 г. и многосерийната драма на Сергей Бондарчук „War and peace“, която излезе на екран между 1966 и 1967 г.

Снимка: Oscars