„Златна роза“ раздаде своите награди за 40-ти юбилеен път

40-то юбилейно издание на фестивала „Златна роза“ завърши днес с официална церемония по награждаване. В надпреварата за големите награди се включиха 15 пълнометражни и 16 късометражни продукции. Представяме ви списък с наградените заглавия от конкурсната програма и техните дипломи по ред на представяне на сцената:

Геновева Димитрова – представител на управителен съвет към Съюза на българските филмови дейци, връчи наградата на СБФД на филма „Шекспир като улично куче“.

Людмила Дякова – гл. редактор на сп. „Кино“, отличи с награда критика за късометражен и пълнометражен – “Vox Populi” и “Пролетно равноденствие”.

Наградата на публиката безапелационно бе взета от Андрей Хадживасилев и филма „Случаят Тесла“. Единствената прожекция, която успя да събере толкова много гости на Фестивалния и конгресен център Варна.

Младежкото жури на „Златна роза“ в лицето на Айрин Айлин, Радина Романова и Георги Димитров избраха своя фаворит сред пълнолетражните продукции – „Шекспир като улично куче“.

Журито на късометражните филми бе в състав от проф. Ингеборг Братоева, Мартин Негрев (миналогодишния победител в категорията) и Силвия Недкова (редактор в сайта „Площад Славейков“) . Бяха връчени два диплома за специални постижения: за режисура на „1999-та“ и за оперторска работа на „Откъснати“. В ръцете на Антония Милчева, Веселин Христов, Росица Вълканова отиде голямата награда за късометражен филм за „Празник“ – във връзка с деликатното разработване на темата за самотата и търсенето на близост в съвременния свят, постигнато с пестелива режисура, овладян ритъм на действието и убедителната актьорска игра, за проникновената интерпретация на сложните взаимноотношения между героите и умелото разкриване на социалната динамика.

Пълнометражните филми бяха под експертизата на киноисторика Александър Донев, филмовия учен Анна Гргич, режисьорката Блерта Башоли, изследователя на изкуства Илко Ганев и режисьорката Майя Виткова-Косев.

Бяха връчени две награди за конкретни постижения: диплом за съкровените истории, откритите сърца и безграничното доверие на децата от Широка Лъка, България, и Кибера, Кения, запечатани във филма “Майка” на Зорница София. Вторият диплом бе поднесен на Светлана Янчева в “Пролетно равноденствие” – буря в чаша водка за блестящото ѝ изпълнение във филма, със сценарист Красимир Крумов-Грец и режисьор Иван Павлов.  

Журито присъди награда за най-добра женска роля на Дария Симеонова – за многопластово изградения образ, за умението да се пресъздаде едновременно внушително и нежно присъствие, което въздейства на различни нива у публиката с участието си в „Майка“.

Наградата за най-добро мъжко изпълнение бе поделена: за изключителния актьорски тандем, за майсторски поднесеното чувство за хумор и прецизната работа върху изграждането на характерите се наградиха актьорите Владислав Стоименов и Васил Илиев за ролите им в „Шекспир като улично куче“.  

Наградата на Варна бе връчена на Валери Йорданов и неговия „Шекспир като улично куче“, карайки го за сетен път да прескочи редовете и да се качи на сцената на фестивала. Наградата за режисура бе дадена също на Йорданов – за способността на автора да създаде един пълнокръвен свят със собствени морални закони, взривяващи лицемерието и студената пресметливост. Награда на Варна стана част от многобройните му отличия за вечерта – за искрената сърдечност към герои от дъното на обществото, лишени от възможност да  проявят таланта си в едно жестоко време. 

За най-добър оператор бе избран Крум Родригес: за умението деликатно да запечата моменти на болка и радост в „Майка“, възторг и човешко падение, за тихото му присъствие и съучастие в създаването на кинематографичен образ, който вълнува.

Отличието за дебют бе връчено на „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев – за обещаващия творчески потенциал при изобразяването  на съвременна социална проблематика чрез семейната история на три поколения, пронизана от конфликти, емпатия, любов и смърт.

Специалната награда на журито бе присъдена на Иван Павлов и „Пролетно равноденствие“ – за отбелязване изключителния принос на сценариста, вдъхновил творческия екип за създаването на един тих, красив, смешен и затрогващ филм.

Голямата награда за пълнометражен филм на „Златна роза“ бе дадена на Зорница София и „Майка“ – За трогателното изобразяване на сложността и предизвикателствата пред майчинството, разкрити на фона на все по-очевидните неравенства в съвременния свят.

Уводна снимка: © Емилиян Ялъмов