Netflix премахна етикета „LGBTQ“ от „Dahmer“

Netflix премахна етикета LGBTQ от лимитираната си серия на Джефри Дамър, създадена от Райън Мърфи, „Dahmer — Monster: The Jeffrey Dahmer Story“. Сериалът, с участието на Евън Питърс в ролята на известния сериен убиец, стартира на 21 септември в стрийминг платформата и беше категоризиран с LGBTQ етикет поне няколко дни. Етикетът обаче е бил официално премахнат в петък – 23 септември.

Решението да се категоризира „Dahmer“ като LGBTQ съдържание създаде противоречия в американските социални медии. Подобен етикет обикновено се използва за фокусиране върху сериали като „Heartstopper“ и „Sex Education“, като и двете презентират LGBTQ герои и теми в положителна светлина. „Dahmer“ технически включва LGBTQ герой, тъй като серийният убиец е бил хомосексуален, но както много от зрителите пишат в TikTok, „Това не е представянето, което търсим“.

Откакто стартира на 21 септември, „Dahmer“ е хитов избор за Netflix със 196,2 милиона часа зрители през първата седмица. Отзивите са по-малко положителни. Телевизионният критик на известния Variety- Каролин Фрамке, критикува сериала, че е предвидим, добавяйки: „Това е мрачен лозунг, който рядко оправдава собственото си съществуване“.

Премахването на етикета далеч не е единственото противоречие, което „Dahmer“ предизвика с дебюта си. Реалните членове на семейството на жертвите на Дамер осъдиха сериала – като Рита Исбел, сестрата на Ерол Линдзи. Пред Insider те споменават: „Тъжно е, че просто правят пари от тази трагедия. Това е чиста алчност.”