Любителски киноклуб в Стара Загора отваря вратите си за всички почитатели на седмото изкуство

Творческият колектив „На улицата“ стартира нов проект, насочен към всички любители на филмовото изкуство без възрастови ограничения. Участниците ще имат възможността да създадат късометражни продукции, да научат повече за спецификата на филма и през 2023 г. да участват в организирането на старозагорски фестивал на любителското кино. Едно от основните тематични пера в него ще бъде архитектурното наследство – постоянен акцент в работата на Колектива.

Организатоти на проекта са Мирчо Христов, Недко Боянов, Първан Симеонов и Николай Колев. Идеята им е подкрепена от Национален фонд „Култура“.

На въпроса защо точно Стара Загора Мирчо Христов отговаря в пресклуба на БТА: „Стара Загора като кино дестинация е не само мечта, а и реалност„. В социалните мрежи групата добавя: „Искаме да създадем общност от „себеподобни“. Ние обичаме да гледаме филми, да ги обсъждаме и да представяме идеи през видео послания. Вярваме, че в Стара Загора има и други хора като нас и искаме да създадем среда и място, в което да се събираме, да си говорим, споделяме и да реализираме творчески послания.“

Любителският киноклуб ще бъде отворен за всеки, който има интерес към седмото изкуство. Участието в дейностите ще може да бъде и дигитално, дистанционно. Клубът ще създава късометражни документални и игрални филми, както и популярни вайръл видеа. В рамките на проекта ще се създаде ученическа и „възрастна“ секция за произвеждането филми, които да участват в международни любителски фестивали.

Организаторите са предвидили ежемесечни отворени срещи за любителска форма на кинокритика и учебен анализ, на които ще присъстват гости с професионален опит в киноиндустрията. Продукцията на клуба пък ще се представя пред старозагорци. В дългосрочен план, това ще помогне на Творческия колектив да обособи Стара Загора като средище за любители на киноизкуството.

Ако искате да се присъедините към клуба, можете да го направите, като попълните кратката анкета тук.

1 Comments

 • Виктор
  🎬 ноември 3, 2022 17:48 0Likes

  здравейте,
  Може ли да са участници в клуба и хора от други градове, и дали ще има място (форум, чат, група), където да се споделя интересна информация за проекти, филми, актуални кастинги, обяви от киноиндустрията, както и коментари по зададени теми.
  Смятам, че това ще даде възможност на повече хора да се вклюЧат и “виртуално” да вземат участие в клуба и темите, които се разискват. има ли яснота как ще протичат срещите и какви теми ще се разискват?
  Поздравления за инициативата!

Comments are closed.