Новият филм на Макото Шинкай с премиерна дата в Япония

Ако се заслушате в началото на песента „Suzume“ на японската група Radwimps – основна мелодия на филма – може би ще можете да разберете какво означава Судзуме. А ако нямате досег с японския език и неговото значение, то веднага ви предоставяме превода на думата „врабче“!

„Врабче“ се казва и главната героиня в новия филм на Макото Шинкай „Судзуме и заключването на вратите“, който идната седмица ще бъде излъчен в киносалоните в Япония (премиерна дата – 11 ноември). Феновете на Шинкай в останалата част на света ще могат да му се насладят чак в началото на 2023 г.

Както можете да предположите от заглавието на филма, основна част заемат вратите. Вместо да се отварят обаче, главните герои ще трябва да поемат на пътешествие из цяла Япония, за да могат да предотвратят бедствията, които носят те, като ги заключват.

Судзуме е 17-годишно момиче, което живее в малък град в Кюшю (южните острови на Япония). Като преследва един странник, сред останки в планината се натъква на врата – единствения цял предмет наоколо. Судзуме се просяга към вратата, сякаш повикана от нея, и всички сходни врати в Япония се отварят паралелно. Судзуме и странникът трябва да затворят всичко отново, защото насреща им пристигат множество бедствия.

Макото Шинкай стана известен по целия свят през 2016 г. с филма си „Твоето име“ (Your name / 君の名は). Той има и други филми, които си заслужават да се гледат – безапелационен пример е последното му заглавие преди три години „Детето на времето“.

„Твоето име“ си остава най-емблематичното и запомнящо се произведение обаче и феновете тръпнат по целия свят да разберат дали седмият му филм „Судзуме и заключването на вратите“ ще го надмине. Съвсем скоро очаквайте ревю от сърцето на Япония.