Как Черния Адам научи английски за няколко минути?

Черния Адам ни отвежда пет хиляди години в миналото на разширената вселена на DC, за да обясни как Тет-Адам (Дуейн Джонсън) е откраднал силата си от Съвета на магьосниците. Тет-Адам не e първоначалният повелител, избран от Магьосниците, но получава силите си, предадени от сина му Хурут (Джейлон Кристиан). Погълнат от яростта си след смъртта на Хурут и неспособен да контролира уменията си, новият герой почти унищожава Кандак, което кара Съвета да го затвори, докато не бъде освободен в настоящето. Въпреки хилядолетия си престой затворен, само няколко минути след като напусна затвора си Тет-Адам вече умееше да говори и разбира английски. Как подобна на пръв поглед дупка в сценария може да бъде обяснена? Оказа се, че има готова позиция по въпроса.

Всеки човек, избран от Съвета на магьосниците, получава сили от велики герои и богове от древността. Били Батсън (Ашър Ейнджъл/Захари Леви, „Шазам“), например, получава мъдростта на Соломон, силата на Херкулес, издръжливостта на Атлас, уменията на Зевс, смелостта на Ахил и скоростта на Меркурий.

Що се отнася до Черния Адам, той има издръжливостта на Шу, бързината на Херу, силата на Амон, мъдростта на Зехути, силата на Атон и смелостта на Мехен. Да, на български език не може да се види, но на английски и при двамата супергерои комбинацията от първите букви на силите съставят S.H.A.Z.A.M. – думата, която използват, за да активират или изключат своите сили.

Мъдростта на Зехути позволява на Черния Адам да научи английски толкова бързо

Черния Адам е награден с мъдростта на Зехути и това е всъщност нещото, което му позволява да заговори английски толкова бързо. За тези, които са любопитни, Zehuti – известен също като Tehuti ou Thot – е египетският бог на магията, знанието и изкуството. По този начин, чрез насочване на силите на Зехути, Тет-Адам всъщност може да научи всеки език, който пожелае. По сходство може да се откаже от английския, когато реши да изрече вълшебната си дума и да заключи силите си.

Продуцентите Хирам Гарсия и Бо Флин също потвърждават, че Зехути е причината Черния Адам да научава английски толкова бързо. Както Гарсия разказал в интервю пред Collider: „Първоначално във филма имаше реплика, за да се обяснят неговите сили, но сцената беше изрязана, тъй като трябваше да намалим от продължителността на лентата.“


Отговорът на въпроса, който си задават много зрители, е оставен в познаването на митологията и египетската история. Черния Адам веднага научава английския език, защото силите му просто го позволяват. В този случай персонаж на DC, говорещ английски, не е просто удобство на снимачната площадка в Америка, а връзка със сюжета на комикса на антигероя.