Кино уикенди: Дзига Вертов и Йон Попеску-Гопо

През първата събота и неделя на месец март Кино уикенди са домакини на Film O’Clock International Festival и представят на големия екран някои от най-емблематичните филми в историята на киното. Инициативата стартира със забележителния Дзига Вертов, като поставя за цел да запознае публиката със значими заглавия, оформили и преобразили историята на киното от неговите начални етапи до съвремието.

Човекът с кинокамерата / 02.03.2024 г. от 19:00 ч.

Кино уикенди

„Човекът с кинокамерата“ (Man with a Movie Camera) е експериментален филм, създаден през 1929 г. от съветския режисьор Дзига Вертов, и се отличава с иновативен и авангарден подход към кинематографията за ранния период на киното. Вертов е бил част от кинематографското движение „Кино-око“ (Kino-Eye), което насърчавало обективния и наблюдателски подход към заснемането на реалността. Именно по този начин „Човекът с камерата“ разкрива по малко от градския живот из пространствата на Киев, Одеса и Москва.

„Човекът с кинокамерата“ е част от най-важните манифести в историята на киното, а Дзига Вертов изразява своите виждания за „киноистината“ („киноправдата“), които по-късно ще повлияят на течения като Френската нова вълна и Догма 95. 

Като част от Film O’Clock International Festival, след прожекцията ще се състои онлайн дискусия на английски с експерти от сферата на кино теорията.

Анимации на Йон Попеску-Гопо / 03.03.2024 г. от 19:00 ч.

Кино уикенди

Ион Попеску-Гопо е пионерска фигура в румънската анимация. Умелата комбинация от креативност, хумор и социален коментар в неговата работа предизвиква международно внимание и така светът научава за „Кратка история“, „Белият мавър“ или за неговото режисьорско амплоа в „Бомба беше открадната“ и “Ако бях Харап Алб”. Филмите на Йон Попеску-Гопо обаче оставят дълбок отпечатък най-вече в историята на анимацията.

Кино уикенд представя селекция от 10 късометражни анимациии, като сред тях е и именно награденият със Златна палма в Кан „Кратка история” (1957). Той превръща Малкия човек на Попеску-Гопо в емблематичен персонаж, символизиращ човешката раса, непрестанно търсеща красота и познание.

Заглавията на късометражните филми:

  • A BRIEF HISTORY – 1957 – 3 мин.
  • SEVEN ARTS – 1958 – 11 мин.
  • HOMO SAPIENS – 1960 – 9 мин.
  • INTERMEZZO FOR AN ETERNAL LOVE – 1974 – 9 мин.
  • ENERGICA – 1980 – 8 мин.
  • АNIMA…MAGIC…ANIMAGIC – 1980 – 8 мин.
  • CARDU DU CARDU – 1981 – 7 мин.
  • PRIDE – 1982 – 5 мин.
  • YOU – 1983 – 7 мин.
  • THE SORCERER’S APPRENTICE – 1985 – 9 мин.

Повече информация може да намерите в официалната страница на Кино уикенд във Facebook или в страницата на събитието. Филмите ще се излъчат в сцена Дерида, град София. Студенти получават 50% отстъпка при закупуване на билети.

Снимки: Cinoaste Lumea, bam.org