Напусна ни режисьорът Жан-Люк Годар – бащата на „новата вълна“ във френското кино

Световноизвестният френско-швейцарски режисьор Жан-Люк Годар почина на 92-годишна възраст, съобщи вестник Liberation. Информацията е потвърдена както от BBC, така и от френския Le Monde.

Жан-Люк Годар заема основополагаща роля в създаването на едно от най-важните течения в киното на 20 век – Френската нова вълна. Режисирал е повече от сто филма, като първият му пълнометражен филм „Без дъх“ (1960 г.) остава един от символите на новата вълна.

Жан-Люк Годар

За Годар Жил Жакоб, артистичният директор на фестивала в Кан и по-късно президент на събитието, пише в своята книга „За фестивала в Кан с любов“ (изд. Милениум):

„Сто и двайсет филма, малки и големи – не е зле за творец, който винаги се е въртял около смъртта на киното. И около самата смърт. Който не спря да играе на таен агент, за да шпионира новите форми на филмовия език, да експериментира с образа, звука, отношението към зрителя, историята, философията, политиката… Някои ще мърморят пред интелигентните провокации, но ще се обединим, за да отпразнуваме един диамант – История на киното, свидетелстващ за изненадващо познание и ерудиция в областта на изкуството. Това бижу се изравнява с всички разсъждения, с всички учебници по история на киното. Има баласт, разбира се, някои баналности, моменти на противоречние и самоцелно търсене на формулата понякога замъгляват смисъла, но пътят е свободен и духът се рее накъдето си поиска. От този момент се приема, че разсъждението, придружаващо творбата в процес на създаване и дори изпреварващо я, се превръща в едно от подхранващите течения на модерното кино. Времето след Годар започва с Годар.“

Снимки: IMDB