Най-търсените филми в България за 2022 г.

Google публикува ежегодната си класация на думи, въведени в най-известната търсачка на територията на страната. На сайта на Darik се представи статистика с лицата, книгите, въпросите и най-вече филмите, които българинът е търсил най-често през календарната година. Между термини за войната, вируса, Путин или антигенните тестове се промъкват 10 филма, които изглежда са събудили силен интерес в иначе трудната за ухажване българска публика.

Кои са най-често търсените заглавия от филмовата индустрия за 2022 г. вижте в материала.

№10: В сърцето на машината

„Август 1978, завод Кремиковци. Жега, метал, прах и мирис на машинно масло. Започва поредния работен ден за бригада затворници с тежки присъди. За тях той ще е съдбовен. В една от машините откриват нещо, чието място не е там, а неочакван порив на милосърдие ги принуждава да се барикадират в цеха и да вземат заложници… Мъжете съзнателно рискуват живота си, защото понякога желанието да бъдеш човек е по-силно от инстинкта за самосъхранение, а мечтата за изкупление замъглява здравия разум.“ Филмът е на Мартин Макариев, който впоследствие тази година стана българското предложение за Оскар. Участват Игор Ангелов, Александър Сано, Владимир Зомбори, Христо Петков, Юлиан Вергов, Ивайло Христов и др.

№9: Миньоните 2

Един от най-популярните филми в боксофиса на годината, който по продажби в България се застопори седмици подред на първо място. Сюжетът обхваща средата на 70-те години на изминалия век, сред суматохата на десетилетието на дългите бухнали коси и панталоните тип „чарлстон“. Гру израства в предградията на родния си град, малко встрани от хаоса. Огромен фен на суперзлодейската супергрупа, известна като „Злите шест“, момчето крои мащабно злодеяние, което да му осигури място сред неговите идоли и да подсигури „проклетото“ му бъдеще („Аз, проклетникът“). За щастие, той може да разчита на подкрепата на хаотичните и деструктивни, но ужасно верни свои последователи, миньоните. Кевин, Стюарт, Боб и Ото (новият миньонски герой с брекети и отчаяна нужда да угажда) развиват уменията си и заедно с Гру изграждат първата си злодейска бърлога, експериментират с първите си оръжия и изпълняват първите си мисии

№8: Не поглеждай нагоре

Кейт Дибиаски, докторантка по астрономия, открива странна комета. Нейният професор, д-р Рандал Минди изчислява, че кометата ще се сблъска със Земята след 6 месеца. Филмът е дело на режисьора Адам Маккей, а актьорският състав включва известни имена като Кейт Бланшет, Леонардо Ди Каприо, Дженифър Лорънс, Мерил Стрийп, Джона Хил и други. Черната комедия на Netflix показва света, който наблюдаваме в момента, с цялата палитра на негативни оттенъци в държавата, шоубизнеса, социалните мрежи, дори в съвременното семейство.

№7: Тор: любов и гръмотевици

След събитията от „Тор: Рагнарок“ и „Отмъстителите: Краят“, Тор се оказва на кръстопът, несигурен как да продължи с живота си. Той оставя Валкирия (Теса Томпсън) като владетел на Нов Асгард и се отправя на пътешествие с Питър Куил (Крис Парт) и останалите Пазители на галактиката, надявайки се отново да открие призванието си. Скоро съдбата го среща с астрофизика и негова бивша приятелка Джейн Фостър, в чиято роля се завръща носителката на „Оскар“ Натали Портман. Фостър се подлага на лечение от рак, но междувременно се превръща в Богинята на гръмотевиците, още позната като Могъщия Тор.

№6: Черният Адам

В древен Кандак, Тет Адам е избран да получи могъщите сили на боговете. След като използва тези сили за лично отмъщение, той е затворен в продължение на векове и така се създава образа на Черния Адам. Почти 5 000 години са минали оттогава и антигероят се превръща от мъж в мит и от мит в легенда. Вече на свобода, неговата нестандартна форма на справедливост, родена от ярост, ще го изправи срещу героите, които формират Обществото на справедливостта – Хоукман, Доктор Съдба, Атомният Разбивач и Циклон.

№5: Uncharted: извън картата

Уличният крадец Нейтън Дрейк (Том Холанд) е вербуван от опитния ловец на съкровища Виктор „Съли“ Съливан (Марк Уолбърг), за да намери златото, загубено от Фердинанд Магелан преди повече от 500 години. Това, което започва като лесен и бърз обир, се превръща в надпревара около цялото земно кълбо, срещу безмилостния Монкада (Антонио Бандерас), който вярва, че той и семейството му са законните наследници на загубеното съкровище. Филмът е базиран на едноименната популярно игра Uncharted.

№4: Бай Иван: филмът

Бай Иван печели участие в популярно телевизионно шоу и тръгва за „Софията“ заедно със съпругата си Спаска, за да спечели голямата награда. По пътя ги очакват музикант-стопаджия, ракия в резервоара на колата, кражба на същата, пътуване с камион, малоумен полицай и множество други малки и големи катастрофи. Аудиторията на проекта е основно тийнейджъри и деца. Статистиката обаче показва, че този хумор и герой са изключително популярни и сред 25–45 годишните.

№3: Петя на моята Петя

Филмът носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда млада душа и поетеса Петя Дубарова „Петя на моята Петя“. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант. Подходът в създаването на филма е да свърже бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата – както е представена във филма – мъдра и митична.

№2: 365 дни: Този ден

Филмът започва с брака на Масимо и Лаура. Лора е загубила бебето си поради инцидента, който се случи в последните сцени на първата част. И двамата са щастливи, докато Лаура започва да се отегчава, тъй като няма какво да прави, докато Масимо е зает със своята работа. Ежедневните спорове карат съзнанието ѝ да се посвети на Начо, градинаря на Масимо. Една вечер на парти в къщата на Масимо, Лаура намира съпруга си да прави секс с бившата му приятелка Анна. Историята придоби популярност още с премиерата на първата част, която по много сюжетни и режисьорски елементи наподобява всеизвестния „50 нюанса сиво“.

№1: Пурпурни сърца

„Пурпурни сърца“ е американски романтичен филм, създаден за Netflix и режисиран от Елизабет Алън Розенбаум. Базиран е на едноименния роман на Тес Уейкфийлд и в него участват София Карсън и Никълъс Галицин. Историята му проследява амбициозна певица и автор на песни – Каси, и морски пехотинец на име Люк, които се съгласяват да се оженят, за да получат военни помощи и да изплатят дълговете си. Правата за филма първоначално бяха собственост на Alloy Entertainment, но Netflix ги закупи месец след официалната премиера през юли.

Цялата статия за класацията на Google можете да прочете в Darik.