Иван Бърнев печели наградата за главна мъжка роля на фестивала Семинци

Актьорът Иван Бърнев („Бащата“, „В кръг“, „Урок“) бе удостоен с награда от Семинци за главна мъжка роля, поделена с испанския актьор Карра Елехалде за играта им във филма „Васил“. Това се случи на Филмовия фестивал Семинци, който се проведе през октомври в Северозападната част на Испания – гр. Валядолид. Премиерата на филма за Испания се излъчи, след като комедийното дуо бе наградено от каталунската режисьорка Авелина Прат.

„Васил“ е първата испанско-българско копродукция, правена до този момент. Нейни продуценти са Мириам Порте, Мина Милева и Весела Казакова. Осъществяват сериозен кастинг на български актьори, като Ваня Баждарова е тази, която кани Бърнев за ролята на мъж, който визуално се отдалечава от визията на балканец. Още на кастинга той се явява с излючителна подготовка и научен тескт на испански. Павлина Иванова му помага с езика.

Филмът е базиран на реални събития от живота на режисьорката Авелина Прат, която разбира, че нелегален имигрант от България е приютен от баща ѝ в собствения им дом. Никой от семейството не знае къде се намира България.

„Васил“ ще бъде прожектиран първо в Мадрид, Валенсия (Мостра де сине), Барсеолна, а след 4 ноември филмът ще бъде излъчван и по кината в цяла Испания. Феновете в България ще трябва да почакаме до идната календарна година.