Кристина Верославова: Необходими са грижа, любов и внимание, за да стане едно вино хубаво. Същото е и с човешката душа

„Вина“ стартира преди седмица с премиерата на първия си епизод по Българската национална телевизия и градивно доведе до положителните реакции и коментари от страна на зрителите. В историята за виното, семейството, любовта и непосилните избори в продължение на 12 епизода ще видим потопени образите на Елена Телбис, Кристина Верославова, Владимир Зомбори, Михаил Билалов и още популярни имена от българската сцена.

В интервю за KinoBox Bulgaria талантливата актриса Кристина Верославова прави деликатна дисекция на образа на Марта, която по сходни черти кръстосва пътищата на Америка и България.

“Вина” изглежда ще бъде проекция на семейството и конфликтите, през които преминаваме във взаимоотношенията с хората – любов и омраза, тръгване и оставане, близост и отдалечаване. Кой е вътрешният конфликт на Марта в сериала?

Не мисля, че бих могла да отговоря на този въпрос, без да загатна какво ще се случи. Но и Марта, като всички хора, изпитва страх. Страх да не загуби човека до себе си, страх да не загуби сигурността, която има. Интересното е да видим обаче доколко ще позволи този страх да диктува поведението ѝ. 

Имате роля, която демонстрира реализацията на българина в чужбина, но негативните събития при връщането им в България по празниците също не са пропуснати сюжетно. По какъв начин се вдъхновява образ, който с неудоволствие стъпва на родна почва и насила стои на нея?

Недоволството на Марта не е породено толкова от факта, че тя не харесва България. Тя просто е поставена в обстоятелства, които възпрепятстват нейните цели и желания. Колкото повече стоят с Филип в страната, толкова по-трудно е за нея да закрепи семейството си. България се явява пречка. 

С какво Ви изненада Марта, когато за първи път прочетохте сценария? 

Със смелостта си. Може би защото не съм сигурна дали аз бих била толкова смела на нейно място. 

Доближава ли се нейният темперамент и образ до Вашия?

И двете преминаваме през житейските препятствия, подхождайки рационално и практично, а не толкова емоционално. И двете обичаме контрола, било то в лични, или работни отношения. Но в нея има доста повече студенина и пресметливост, отколкото в мен. 

В какво се изразява сходството между човека и виното – една вековна традиция на производство, примесена с историята и премеждията на съвременния българин?

Необходими са много грижа, любов и внимание, за да стане едно вино хубаво. Същото е и с човешката душа. 

Какво очаквате Вие да видите в Марта, когато продукцията вече е завършена?

Аз каквото и да видя на екрана, няма как да имам обективна преценка. Затова и не обичам особено да гледам нещата, които съм заснела. Оставам на зрителите да видят Марта. 

Какво смятате, че ще очаква да види зрителят в нея?

На пръв поглед тя може да изглежда като една мрънкаща, претенциозна и по-властна жена. Но зад това стои много болка, вина и страх. Надявам се зрителите да го видят.

Гледайте „Вина“ на режисьора Виктор Божинов всеки четвъртък от 21:00 ч. по Българската национална телевизия. Повече за продукцията ще намерите в официалната ѝ страница на сайта на телевизията.

Въпросите зададе Симеон Александър

Снимки: БНТ, Кристина Верославова