„Фокус Кино Танц“ – новото поколение режисьори на танцово кино

Ако танцовото кино на Коста Каракашян ви е приклещило вниманието, то фестивалът „Фокус Кино Танц“ ще ви омае още по-ритмично!

На 15-и октомври в Дома на киното ще бъдат представени дебютните проекти на тазгодишните курсисти в едногодишната обучителна програма „Фокус Кино Танц“ на Фондация “Човек с шапка” с основни лектори Силвия Чернева, Стефани Ханджийска и Коста Каракашян.

Прецедентният за българската сцена проект се осъществява за втори път, като в настоящото му издание са се включили 14 студенти, потопили се в света на танцовото кино през поредица от практически задачи и теоретични лекции с професионалисти от България, САЩ, Великобритания и Европа. 

Предизвикателството, което обучителната програма е поставило пред участниците, е било да структурират и разгледат критично идеите си, да изградят професионални контакти и да задълбочат техническите си умения. С натрупаните нови знания и менторската подкрепа на основните лектори, курсистите са имали вълнуващата задача да осъществят свой собствен филм. Освен неотлъчната подкрепа на Фондация „Човек с шапка“, в процесите по реализацията на проектите са се включили и професионалисти от сферите на танца, музиката и киното (като Роман Мартинез, Екин Тюнчели, Гита Уигро и др.), които също споделили своите умения с младите режисьори. 

В рамките на програмата курсистите са имали възможност да преминат през различни творчески предизвикателства, да изпълняват разнообразни артистични роли и задачи и да развият свой собствен почерк в жанра. Разрастването на творческата общност, сформирала се около „Фокус Кино Танц“, е изключително вълнуващо за продължаващото развитие на танцовото кино като ново артистично направление за българската сцена.

Повече информация за „Фокус Кино Танц“ можете да намерите в официалния им сайт, билети за събитието могат да бъдат закупени отттук или на касата на Дом на киното.