В нейната кожа: за изкуството и малкия град

Миналата седмица в Домa на киното Коста Каракашян представи един новаторски проект, предизвикващ сблъсък между света на танцовото изкуство и стереотипите на малкия град.

В заглавието на късометражния филм „В нейната кожа“ („Inside her skin“) се открояват темите за себе-естествеността, границите, които обкръжението поставя, и самотата (инертна и фасадна). Цяло пътуване на изкуството, което се поражда в човек, израснал в малкия си град.

В ролите ще видите професионалните танцьори Еми Тончева, Яница Атанасова, Нели Георгиева, Марина Маринова и Александра Таскова. Още една причина танцовото кино да е така завладяващо, е срещата на зрителя с артисти, далеч от актьорската професия, които по-рядко може да срещнете на сцената, но със сигурност ще ви впечатлят с присъствието си пред обектива. В този случай е точно така. Режисурата на филма е дело на артистичното дуо Коста Каракашян и Антония Георгиева, а основният музикален съпътстващ елемент – на Мартина Стефанова (OnTheTree).

„В нейната кожа“ се забелязва грация. И предизвикателство. И бунтарство, чистота, несигурност, безплътност. Всичко това изобразено през нюансите на танца.

Ключовата идея е малкият град„, спомена на премиерата Антония Георгиева, „Фокусът обаче са централните пет женски образа и усещането, че някой винаги те наблюдава„. Персонажите на жените са познати архетипи, но чрез сюжета и връзката помежду им всяка една придобива по-плътен образ. Разказано почти без думи, това си е интересно преживяване за любителите на танцовото кино.

Акцентът, който най-силно ме впечатли, определено е белегът на несигурността. Общата черта на отворените умове да се съмняват в себе си и своите умения. Макар зрителят да наблюдава развитието на различни характери, външности, то несигурността заради нечий невидим и критичен поглед ги обединява. В един момент различните движения на домакинята, бунтарката, духа, фаталната жена и момичето от езерото се уеднаквяват под купола на притеснение и губене.

Немият елемент във филма на моменти се нарушава от почти недоловима реч. Не разбираш какво ти изпращат като послание, но знаеш, че е там, че съществува. Което е хем препратка към тихата борба на човека със себе си и средата, в която живее, тих ропот, хем и допълнение към това да си припомним, че дори в киното танцът не изисква думи, за да му се насладим.

Стилът на режисура и изборът на костюми отвеждат в друга визуална и отминала епоха. Вдъхновението на Каракашян е породено от култовите сериали „Дързост и красота“, „Twin Peaks“, както и автопортретите на Синди Шърман. „Исках да създам образи, които са мелодраматични на моменти. Проектирайки какво мислим за персонажите, предизвикваме и себе си – как обичаме да правим прибързани заключения, когато видим някого.“

„В нейната кожа“ е интересен и абстрактен прочит на стереотипа чрез немия език на тялото. Безспорно не смятам, че ще се разбере напълно от масовата публика – няма лесно и достъпно поднесено съобщение към зрителя, той сам трябва да достигне до него. Запазвам все пак позитивизъм, че любителите на киното ще оценят камерата, играта, танца и най-вече посланието на късата лента. Хората с отворени умове от малките градчета със сигурност ще го направят.

Трейлър на „В нейната кожа“ можете да гледате тук. Информация за дигиталната премиера на филма очаквайте скоро!