Какво се случи с FilmiSub и сродните сайтове за пиратски филми в България?

Четири от най-популярните сайтове за нелегално разпространение на филми и видео в България – FilmiSub.net, KinoFen.net, Filmi7.com и Muvibg.com, са свалени от интернет в рамките на един ден, споделят от kaldata.com. В статията си Калин Карабойчев споделя вероятността, че една от причините за прекратяването на дейността на незаконното видео споделяне е финансова и че липва доходосност заради появата на стрийминг платформи през последните години. Домейните остават недостъпни за неопределен период от време.

На 17 април 2023 г., на сайта на Filmisub.net се появи следното съобщение: 

“Caйтa пpeĸpaти дeйнocт зaвинaги. Hямa дa paбoти пoвeчe ниĸoгa пoд aбcoлютнo ниĸaĸвa фopмa. Bcичĸи caйтoвe, cтpaници и гpyпи в coциaлнитe мpeжи, ĸoитo ce пpeдcтaвят зa нac пpeдлaгaйĸи пpилoжeния и oбeщaния зa зaвpъщaнe и пpoдължaвaнe нa дeйнocттa нямaт нищo oбщo c нac и ca cъздaдeни c цeл дa ви зaблyдят и злoyпoтpeбят пo няĸaĸъв нaчин чpeз изпoлзвaнe нa имeтo ни.“

Малко след излизането на информацията в интернет пространството се появиха множество фалшиви Фейсбук страници, представящи се като Filmisub. От технологичния сайт kaldata.com предупреждават, че е възможно тези страници да съдържат вируси и по някакъв начин могат да откраднат лична информация от потребителите. Напомнят също, че при евентуално завръщане на Filmisub онлайн, това ще бъде направено през официалния домейн на сaйта.

Filmisub

Намесена ли е ГДБОП?

Една от спекулациите покрай закриването на сайтовете за нелегално споделяне на филми е намесата на Главна Дирекция „Борба с организираната престъпост“, която от години се опитва да спре дейността им заради законите за защита на авторското право. Когато обаче Органите на МВР свалят страница от интернет, се посочва институцията, извършила операцията, и официално се публикува основанието. Към настоящия момент такова изявление не е представено.

Varna24.bg припомня, че първите акции и арести на собственици на сайтове като „Замунда“ и „Арена“ са започнали още през 2006 година. Дългогодишният ръководител на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев, цитиран от Pro.bg, заяви, че сървъри, които предлагат пиратско съдържание, трябва и следва да бъдат затворени. Колев добави, че на мястото на тези пиратски сайтове ще бъдат поставени напълно легални платформи.

Списъкът

За прекратяването на дейността на сайтовете е обвързана статия на френския fr.techtribune.net, чрез която става ясно, че FilmiSub.net и Filmi7.com са част от списъка на международната коалиция за борба с разпространението на пиратски файлове в интернет – ACE – Alliance for Creativity and Entertainment. От АСЕ е подаден иск по реда на Законa за авторското право на цифровото хилядолетие в Калифорния, който предвижда изпращане на призовки до Cloudfire – доставчика на услуги за сайтовете в списъка. ACE са изискали информация за физическите лица зад пиратските сайтове с цел стартиране на досъдебното производство. В самия материал обаче обектът на анализ е The Pirate Bay и авторът отбелязва, че няма данни дали процедурата ще бъде извършена и ще доведе до закриване на платформите.

Сайтовете, които са описани под сигнала на ACE:

 • thesoap2day.com
 • tor.cat
 • thepiratebay.org
 • cuevana2.biz
 • cuevana3.ai
 • cuevana3.mu
 • compucalitv.com
 • seriesflix.is
 • filmisub.com
 • filmi7.com
 • fmoviesfree.to
 • topflix.fm
 • filmeshdtorrent.com
 • photocall.tv
 • multicanais.vc
 • megacamais.com
 • furiaflix.net
 • moviehdapkdownload.com
 • download.teatvapkdownload.com
 • tv.tvzon.tv

„Причината за оттеглянето на Filmisub e в разходите“

В интернет присъства и обяснението за оттеглянето на Filmisub, което акцентира върху липсата на финансиране. „Пиратските сайтове бяха доходоносни преди около 10 г., когато легалните стрийминг платформи не бяха развити и не присъстваха в България.“, пишат от Zamunda. В материала добавят, че Filmisub е имал между 5 и 7 милиона месечни посещения, което по груби изчисления достигало до 1400 лева разходи за офшорен хостинг и поддръжка. Ако се съхранявали видео файлове на отделен сървър, на сайта би струвало до 5000 лева месечно. „В днешно време е невъзможно един пиратски сайт да е партньор с някоя голяма и легална рекламна мрежа, която може да им осигури нужните доходи, за да покриват разходите по хостинг и домейн.“

Zamunda.net и Arenabg.com

Filmisub

Големият въпрос, който изниква сред потребителите, е какво ще последва за двата най-голeми сайта за пиратско съдържание в България – Zamunda.net и Arenabg.com? Засега те са извън списъка на ACE, макар през годините да са се правили опити двата портала да бъдат затворени от родни и международни власти. През 2021 г., часове след като Иван Гешев обяви официално, че ще търси помощ от САЩ за затварянето на торент тракера, достъпът до сайта бе разпокъсан, на моменти дори несъществуващ, което накара потребителите да помислят, че в действителност Zamunda.net ще бъде свален от интернет. Сайтът обаче продължава да функционира и обновява съдържанието на филми, сериали, музика, игри, програми и др.

Снимка: kaldata.com