Напусна ни актьорът Лесли Филипс

На 8 ноември 2022 година Лесли Филипс, британският актьор от филмите „Хари Потър“ и „Продължи“, почина на 98 годишна възраст след дълго боледуване, съобщава BBC. Филипс, който беше гласът на Разпределителната шапка в поредицата за младия магьосник, взима участие в над 200 филма, телевизионни и радио сериали по време на своята кариера, която продължи повече от 80 години. Съпругата му Зара Кар в изявление пред американския таблоид „The Sun“ споделя, че е „загубила прекрасен съпруг, а публиката загуби един наистина велик шоумен. Хората го обичаха.“

Актьорът участва в четири от филмите „Продължи“ („Carry on“), започвайки през 1959 г. с „Carry on Nurse“. През 60-те години на миналия век той се снима в „Carry on Teacher“ и „Carry on Constable“.

Филипс остава в историята на киното и с ролята си на офицер в радиошоуто на BBC „The Navy Lark“, която изпълняваше 17 години заедно с Рони Баркър и Джон Пъртуи, както и с ролята си в сериала „Доктор“. Той печели награда за британско независимо кино и номинация ot BAFTA за поддържащата си роля във филма „Венера“ от 2006 г., където си партнира на екрана с Питър О’Тул. На сцената, едно от най-аплодираните му изпълнения бе ролята на Фалстаф във „Веселите съпруги на Уиндзор“, адаптация на комедията на Уилям Шекспир, в Стратфорд.