„Кино в Родопите“ – безплатни български прожекции в продължение на 9 месеца

Стартира проектът “Кино в Родопите, който ще предостави на жителите в Смолян 9-месечна програма от прожекции и образователни събития. Основната цел на фондация РИФЕ е децентрализирането на културния живот в страната и възобновяване на културните традиции, обвързани с представяне на качествено българско и световно филмово изкуство.

Всеки четвъртък в Смолян, в читалище „Орфееви гори“ ще бъдат прожектирани български филми в категории игрално, документално и анимационно кино. Заглавията са от последните две десетилетия на филмовото производство и обхващат представители на различни поколения, подходи и школи.

Началото на проекта бе отбелязано вчера с представяне на „Недалеч от рая”, документален филм от 2019 г. на режисьорите Христо Бакалски и Корнел Миглус, а по-късно и на игралния „Можеш ли да убиваш“ на режисьора Иван Ничев.

„Искаме да пренесем в Смолян най-хубавото от българското кино през последните 25 години. Ще покажем 36 филма и ще направим 9 workshop-а – на оператор, режисьор, сценарист и т.н. За класовете няма възрастови ограничения, ще ги проведем в удобно за всички време. Цялата програма е безплатна. Надяваме се да достигнем до хората, които обичат киното, и тези, които искат да научат за него.“, сподели пред KinoBox Bulgaria Христо Бакалски – директор на РИФЕ.

Всеки четвъртък от 18:00 ч. през следващите 9 месеца ще се прожектира различно заглавие. Входът е свободен. През януари зрителите ще могат да гледат „Маймуни през зимата“ на Милена Андонова, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова и „Парчета любов“ на Иван Черкелов. Заглавието на Черкелов от 1989 г. е първият реставриран и дигитално възстановен филм в България. В програмата за месеца е предвиден и операторски workshop с гост Рали Ралчев.

„Кино в Родопите“ се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria и Goethe-Institut Bulgarien. Повече информация за проекта можете да намерите във Facebook страницата.

Снимка: Facebook