Netflix официално ще прекрати споделянето на пароли през 2023 г.

Netflix предприема мерки срещу споделянето на пароли в началото на 2023 г. – решение, което ще засегне около 100 милиона зрители на платформата по целия свят.

На среща на компанията извън Лос Анджелис в началото на тази година съизпълнителният директор Рийд Хейстингс каза на висшите ръководители, че бумът на пандемията е маскирал степента на проблема със споделянето на пароли и че са чакали твърде дълго, за да се справят с него.

Точната политика за прилагане на забраната остава неясна, но се очаква Netflix да използва IP адреси за проследяване и затваряне автоматично профила, освен ако потребителите не искат да платят допълнителна такса за използване на споделена парола.

Според DailyMail, Netflix изпробва новата идея в Южна Америка, като таксува допълнителни $3 до $4 на месец за въвеждане на втора локация, но тестовете приключват скорострелно.

Това е драстичен обрат за компанията, която през 2017 г. публикува в Twitter, че „любовта е споделяне на парола“, но ръководителите застават зад решението с ясната представа, че потребителите няма да го приемат положително.

„Не се заблуждавайте, не мисля, че тази идея ще се хареса още от вратата“, каза съизпълнителният директор Тед Сарандос пред инвеститорите този месец., „От нас зависи да накараме потребителите да видят и оценят истинската стойност на услугата.“

Netflix добави абонамент, базиран на реклами и с лимитиран каталог, за $6,99 на месец през ноември, в друг свой ход за увеличаване на намаляващия брой абонати. Въпреки това на статистиките, обявени от компанията, става ясно каква е драстичната разлика на абониралите се за стрийминг платформата в сравнение с миналата година.

Снимки: 9to5mac, Netflix Junkie, The Wall Street Journal