Филми за изкусни лъжци, които да гледате на 1 април

В духа на 1 април – денят на шегата и хумора, имате добър повод да си позволите да се посмеете (и не само). Било то от киносалона или от номера, който сте извъртяли на приятел. Екипът на KinoBox Bulgaria днес обаче не се шегува и ви предлага напълно сериозна селекция от филми за изкусни лъжци. Дали ще паднете в капана им или ще се досетите какво кроят?

Лъжльото (1997)

Можем ли да излъжем в съда? Можем ли да прекрачим положената клетва? „Лъжльото“ e чудесен повод да позволим на Джим Кери да ни залее с огромната си комична енергия в деня на хумора и сатирата. В хода на едни тежки 24 часа, в които трябва да казва само истината, ние проследяваме приключенията на един патологичен лъжец и успешен адвокат, който нито може да функционира, нито да практикува професията си, без помощта на своите дребни и големи лъжи. Използвайки харизмата си, той ще направи всичко възможно да ни разсмее, както и да ни накара да повярваме на думите, които изрича. Дали един лъжец може да се промени в името на доброто? Гледайте „Лъжльото“ и ще разберете!

Хвани ме ако можеш (2002)

Стивън Спилбърг ни пренася в криминалния и измамен свят на „Хвани ме ако можеш“ по изключително умел и правдоподобен начин. Той го прави като разказва истинската история на един от най-умелите фалшификатори, раждали се някога – Франк Абагнейл. Несъмнено изборът Франк да бъде изигран от Леонардо ди Каприо не е случайна – със своя неподправен чар, природен интелект и огромен талант той се вписва идеално в ролята на изкусен измамник. В хода на престъпленията му, неговият характер ни се разкрива по забавен начин, тъй като криминалното има своя специфичен вид изкусителна привлекателност. Дори Абагнейл да е излъгал за всичко, случило се в живота му, това няма голямо значение. Чрез „Хвани ме ако можеш“ се учим на това какво е да живееш с измамник и лъжец, докато усещаме как започваме да го харесваме въпреки лъжите му или точно заради тях.

Ужилването (1973)

Джордж Рой Хил успява да омае изтънчено своите зрители като избера Пол Нюман и Робърт Редфорд за ролята на двойка измислени чаровни мошеници в началото на 20 век. Методично и с голяма изобретателност те успяват да измислят сложна и объркана схема, с която да постигнат своя план. Фините епизодични разкази за етапите от измамната игра от края на 30-те години ни карат да не отлепяме очи от харизматичните Нюман и Редфорд. По време на филма оставаме с впечатлението, че никой не би могъл да разубеди страстните измамници от извършването на перфектното престъпление. Стилът му е съблазнителен и остроумен, което прави „Ужилването“ безкрайно привлекателен за всички възрасти. 

Талантливият мистър Рипли (1999)

За един по-мрачен финал ви предлагаме филмовата адаптация на Антъни Мингела по едноименната новела на Патриша Хайсмит. На екрана проследяваме един непоправимо лош човек, плащещ с неморалния и безскрупулен начин на живот, който води. В хода на мисията на Том Рипли (Мат Деймън) се сблъскваме с хитростта, импровизацията и опасно светкавично му мислене под изключително напрежение. За да не потънем в черната бездна на ума и душата на Рипли е нужно да направим избор през кои очи да гледаме историята, защото за него е невероятно лесно да подведе и убеди себе си и нас в правотата на действията си. Ако подобна мрачна история е по вашия вкус, може да се обърнете към вечната класика “Непознати във влака” (отново по роман на Хайсмит) на Алфред Хичкок, за да се изгубите още повече в ума на престъпника.

Снимка: IMDB