Барбара Уолтърс – поглед към една грандама на американската журналистика

Барбара Уолтърс успява да увековечи името си в летописите на американската история и журналистика с множество успехи и умения, които демонстрира на малкия екран. Нейната популярност в публичното пространство се свързва основно с работата ѝ в The View, Today, ABC News, като това са само част от важните трибуни и телевизионни програми, в които откриваме гласа на Барбара Уолтърс. През 1976 година тя става първата жена водещ на вечерни новини в САЩ. Дългогодишната ѝ работа като журналист носи на Уолтърс някои от най-големите отличия в сферата, включително награда за цялостен принос на НАТАС през 2000 година.

Kой стои зад фигурата на Барбара Уолтърс?

Още от детските си и тийнейджърски години Барбара има досег до известни личности от публичното пространство. Поглеждайки назад към миналото си, тя отбелязва, че баща ѝ я е водил на репетициите за представленията в нощните клубове, на които е бил мениджър. Сред тях е и нощният клуб Latin Quarter в Бостън. Тя твърди също, „че това ранно докосване до популярните личности ѝ е попречило да благоговее пред тях“. Тематиката, която засяга в ранните години на кариерата си, е насочена към информационните кампании. По-късно Барбара дава гласност на проблема за ролята на жените в обществото и казуса за промените в социалното им положение. Завършена в образа си на журналист, Барбара Уолтърс е еклектична – обсъжданите от нея теми имат както политически, така и социален характер.

барбара уолтърс

Как Барбара Уолтърс стига до прозвището грандама на американската журналистика?

С хода на развитието на американската журналистка, Барбара набира голяма популярност в публичното пространство и лесно печели вниманието на своите зрители. През 1976 година тя получава първото по рода си предложение в Щатите за работа в канала ABC. След като приема, Барбара става първата жена в историята на американската журналистика водещ на вечерен блок новини. Във времето и методиката ѝ на работа личат големият професионализъм и умелото и провокативно провеждане на интервюта с известни личности. Според Уолтърс изграждането на качествен диалог изисква от интервюиращия изключително внимателно да подреди въпросите си, за да предизвика неочаквана и естествена реакция в своя гост.

Тя подчертава необходимостта да се създаде нещо „специално“ като начин за открояване от безбройните интервюта, които се предлагат по това време. По този начин тя оставя своя отпечатък в историята и създава собствен, отличителен и неподражаем стил. Част от него е стремежът на журналистката да се среща първа със своите събеседници. По този начин тя създава ексклузивност и приковава интереса на своята аудитория като им предоставя интересна, актуална и синтезирана информация. Паралелно с вечерните новини на ABC старира и “Barbara Walters Specials” – телевизионна програма, включваща задълбочени интервюта, която също носи очаквано голям успех на журналистката.

С дейността си в телевизията Барбара Уолтърс разчупва статуквото на разбирането, че традиционно професията на водещ трябва да бъде мъжка. Самата журналистка признава в изявления, че „усеща недоволното и снизходително отношение на своя ко-водещ“. Подобно е и мнението на голяма част от критиката към работата и вижданията на американската журналистка. Но, естествено, тази провокативност и уникалност предизвиква само едно – популярността на Барбара Уолтърс сред аудиторията се покачва дори още повече.

Koи са гостите в студиото на Барбара Уолтърс?

Зад дългогодишната си кариера американската журналистка привлича вниманието и с колоритните личности, отговаряли на въпросите ѝ. Заради разнообразните теми на предаванията, които не ограничават посоката на разговорите, тя достига до най-високите слоеве в обществото и по този начин интервюира политици и обществени фигури от всякакъв характер. По този начин Уолтърс се превръща в една от най-влиятелните жени на XX-ти век. Сред личностите, попадали в диалог с американската журналистка, са: Фидел Кастро, Шон Конъри, Индира Ганди, Владимир Путин, Доналд Тръмп, Mоника Люински, Джо Байдън, Далай Лама, Маргарет Тачър и много други. Успехът ѝ се отразява позитивно и за откриването на възможности за бъдещи телевизионни водещи жени, сред които са Джейн Поли, Кейти Курик и други. 

Интервюто на Барбара Уолтърс с Моника Люински можете да видите тук.

Всички текстове на Емма Пекова ще намерите тук.

Снимки: USA Today, The New York Times, ABC.com