Аниме за начинаещи – откъде да започнете?

Напоследък популярността на анимето се увеличи в световен мащаб, благодарение на аниме сериалите и филмите с многоезични субтитри и дублажи и стрийминг платформите като Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max (тук няма голямо разнообразие, но се намира).

Ако сте любопитни да надникнете в света на аниме културата и не сте го направили, когато още „Супер 7“ съществуваше, от KinoBox Bulgaria ще ви препоръчаме някои от най-добрите заглавия, нареждащи се високо в класацията по популярност както в Япония, така и по целия свят.

One Punch Man

„One Punch Man“ (ワンパンマン) е едно от заглавията, които е познато на всички – не само на аниме феновете. „One Punch Man“ е комедиен екшън, който ще ви накара да се засмеете на абсурдните герои и техните свръхсили. Историята се разказва за Сайтама (дори името е шега!) – един съвсем обикновено изглеждащ гологлав човек, който обаче може да победи всеки противник само с един удар! Що се отнася до шегата – префекура Сайтама е считана за най-скучната префектура на територията на Япония – просто няма какво да се види. Сайтама също изглежда скучновато, но всъщност е най-мощният супергерой измислян някога!!

Naruto

„Наруто“ (ナルト) е може би най-известното аниме в България. Това най-вероятно се дължи на факта, че първите епизоди бяха излъчвани по телевизия Джетикс с български дублаж.

Аниме сериалът е разделен на две части: „Наруто“ (NARUTO -ナルト-) и „Наруто: Шипуден“ (NARUTO -ナルト- 疾風伝) – в тях се разказва цялата история на главния герой Наруто. Не се плашете обаче от броя епизоди (720!) – можете да ги съкратите доста, като не гледате филър епизодите (епизодите, които не са по мангата).

Сюжетът разказва за нинджи със суперсили! Наруто иска да стане Хокаге (предводител на Селото, скрито в листата) – това е неговата мечта и той ще се бори срещу всичко за нея и за приятелите си!

Fullmetal Alchemist: Brotherhood

„Fullmetal Alchemist: Brotherhood“ (鋼の錬金術師 FULLMETAL ALCHEMIST), едно от най-запомнящите се заглавия в началото на 2000 г., е идеално за нови запознанства с анимационната култура на страната. Малко по-тъмно фентъзи аниме е – адаптирано е в два варианта: „Fullmetal Alchemist“ и „Fullmetal Alchemist: Brotherhood“. Препоръчваме втория, тъй като 64-те епизода са изцяло базирани на оригиналната история, без наличие на художествени отклонения.

„Fullmetal Alchemist: Brotherhood“ се развива в Европа през 19. век и се фокусира върху двамата алхимици Едуард Елрик и Алфонс Елрик. Те се опитват да съживят починалата си майка с алхимия, но опитът завършва с неуспех. Предприемат пътуване в търсене на Философския камък, придружено с известна доза тъга, бруталност, смърт, но и надежда за живот.

Erased

„Изтрит“ (僕だけがいない街, „Град, в който само аз липсвам“) препоръчваме на всички фенове на мистериите! Действието се развива в измислените алтернативи на Токио и Хокайдо. Главният герой е Сатору Фуджинума, 29-годишен не толкова успешен художник на манга. Още през първия епизод се случва нещо, което ще го изпрати назад във времето, в опит да се пренапише случилото…

Bleach

„Bleach“ е един от най-известните аниме сериали, вдъновен е от манга поредицата на Weekly Shonen Jump. След 366 епизода, завършени през 2012 г., последната част започна да се излъчва през 2022 г. – „Bleach: Thousand-Year Blood War“. Както при „Наруто“ – половината епизоди могат да бъдат пропуснати, освен ако не искате да се насладите на цялото преживяване.

В духа на екшъна и приключението, Bleach се завърта динамично около главния герой от гимназията Ичиго Куросаки, който става бог на смъртта! Това, което най-вече ще ви хареса тук, са мечовете и суперсилите, свързани с тях!

Spy x Family

Другата екшън поредица – „Spy x Family“. Вероятно сте виждали някъде малката Аня – популярен герой, който има силата да чува мисли. Анимето включва шпионски мотиви и съдържа както деликатно сериозни, така и забавни епизоди, развиващи се в измислена страна Остания, която е в конфликт със своя съсед Весталис. Съсредоточава се върху Лоид Форгър, шпионин от Весталис, който за да ограничи войната и да запази мира, създава измислено семейство с Йор – опитна наемна убийца – и малката Аня..

Violet Evergarden

Един от съвременните шедьоври, създадени от Киото Анимейшън, „Violet Evergarden“ (ヴァイオレット・エヴァーガーデン), което ще ви накара да се разчувствате. Известно като една от продукциите, предпочитана от начинаещите аниме зрители.

Позиционирано в измислен свят, вдъхновен от съвременна Европа, анимето се съсредоточава върху младо момиче на име Вайълет Евъргардън, което започва работа като Auto Memory Doll ( писател-призрак). Безчувственото момиче възвръща човешките си чувства именно чрез своята работа.

В допълнение към тези анимета, препоръчани за начинаещи, има голям брой заглавия за гледане извън скромната селекция. Препоръчваме да се запознаете с всички проекти на „Студио Гибли“ Studio Ghibli – ще се запознаете с интересни аспекти на културата и ще проследите развитието на анимациите в страната.

Снимка: IMDb