10 заглавия, които приковават вниманието към Киномания

Тазгодишното издание на фестивала Киномания подготвя богата селекция от филми, на които можем да се насладим от 17 ноември – 4 декември.

От редакцията на KinoBox Bulgaria насочваме вниманието ви към 10-е заглавия, които задължително трябва да станат част от вашето кино изживяване през следващите седмици.

Киномания

1. Майка (17 ноември 2022, 19:00 ч., зала 1 НДК) – откриващ Киномания

„Майка“ под режисурата на Зорница София ще даде началото на Киномания. Филмът печели 4 награди на „Златна роза“ и разказва историята на Елена Панайотова – млада театрална режисьорка. Тя разбира, че е невъзможно да бъде родител и прави неуспешни опити да убеди съпруга си да остане в България, за да продължат опитите. Елена създава театрална програма, която преобръща живота ѝ, и заминава в Кения, за да адаптира своята идея в сираческа среда. Поставена на кръстопът да избира между това да има свое дете, тя решава да продължи да помага на децата да продължават да следват мечтите си. Билети за филма можете да закупите от тук.

Киномания

2. Брат и сестра (18 ноември 2022, 19:00 ч., кино Люмиер)

Под режисурата на Арно Деплешен се оставят на показ потиснатите чувства и неизречените думи между брат и сестра. Луи е професор и поет, Алис е известна театрална актриса. От години тя мрази брат си и не разговаря с него. Инцидент с родителите им обаче кара пътищата им да се пресекат отново. Отдаващ почит както към Трюфо, така и към Бергман, Деплешен преразглежда постоянните си теми и затвърждава мащаба на таланта си, режисирайки с присъщия си финес тази въздействаща драма за семейните тайни. Билети за филма можете да закупите от тук.

Киномания

3. Сянката на Караваждо (19 ноември 2022, 19:00, зала 1 НДК)

Микеле Плачидо ще бъде представен за пръв път на българска сцена! Разказът ни представя Караваджо – бунтар срещу църковните догми при изобразяването на религиозните сюжети. Той е осъден на смърт за убийството на съперник в любовта и е подал молба за помилване. Информиран, че Караваджо рисува и проститутки, крадци и бандити, папа Павел V нарежда на тайните служби на Ватикана да разследват случая. Тайният служител на папата, известен като Сянката, започва проучване, което ще му разкрие сблъсъка от пороци и достойнства в личността на гения, чийто живот или смърт са в ръцете му. Билети за филма можете да закупите от тук.

Киномания

4. Идиотският триъгълник (20 ноември 2022, 19:00, зала 1 НДК)

Първата от трите части на филма на Рубен Йостлунд обхваща историята на моделите Карл и Йая. Лишени от всякакво благоприличие, се скарват яростно по време на интимна вечеря. Във втората част двойката се намира на луксозен круиз. Изненадващата финална част ни представя малцина оцелели след пиратска атака, след която се озовават на необитаем остров. Идиотският триъгълник ще провокира безкрайни дебати, а билети за прожекцията на Киномания може да закупите от тук.

Киномания

5. Семейството (22 ноември 2022, 18:30 ч., Дом на киното)

Режисьорът Еторе Скола предлага филм, който не се ограничава с разказване на частни събития, въпреки че на практика не напускаме стените на къщата, в която минават десетилетия. Появяват се различни хора, конфронтират се идеи, раждат се любовни истории. Семейството на Карло не може нито да се скрие от света, нито да окаже пряка съпротива на неумолимо променящото се общество. Това е портрет на италианското общество, видян „отвътре“ в едно от онези семейства, които режисьорът наблюдава със суров поглед, но и с дълбоко разбиране. Билети за него може да закупите от тук.

Киномания

6. Момчето от рая (23 ноември 2022, 19:45 ч., кино Люмиер)

Майсторска психологическа драма, решена като напрегнат конспиративен трилър, „Момчето от рая“ бе едно от събитията на фестивала в Кан тази година. Адам – син на беден рибар, печели стипендия в престижен университет в Кайро, където преподава елита на сунитския ислям. Семейството му гледа на това като на дар божи, но късмета на Адам започва да му се изплъзва след ненадейната смърт на главния имам. Режисьорът майсторски използва метафори за политизацията на религията като една от големите язви на нашето време. Билети за него може да закупите от тук.

Киномания

7. Особняците (24 ноември 2022, 20:45 ч., Дом на киното)

Младежи, прекалено увлечени по криминални сериали и черна хроника, предприемат (безуспешно) планиран обир. Годар обаче не превръща сюжета в социологическа парабола или опит за пародия. Трагикомичната фикция цели преди всичко да вникне в положението на герои, изживяващи се като ексцентрични рушители на общоприетото в ежедневието и на екрана, излъчващи своето верую като непрекъсната игра и стигащи понякога до трагична развръзка. Тук интерпретацията, спонтанността, хумора, лековерната сериозност на тримата актьори взимат превес. Билети може да закупите от тук.

Киномания

8. Семейство Фейбълман (25 ноември 2022, 19:00 ч., зала 1 НДК)

Този филм Стивън Спилбърг всъщност прави през целия си живот. Изповедният и напълно омагьосващ „Семейство Фейбълман“ e обяснението в любов на великия режисьор към магията на киното. Ситуирана в края на 50-те и началото на 60-те години, тази почти автобиографична затрогваща приказка за израстването е разказана през погледа на Сами Фейбълман – момче, което се влюбва в киното и в неговото създаване. Спилбърг разкрива проблемите в семейството си, преживени от него като дете, с впечатляваща искреност и състрадание, а билети може да закупите от тук.

Киномания

9. Патица с портокали (29 ноември 2022, 18:00 ч., Одеон)

Женени от 10 години, богатото семейство на Лиза и Ливио обичат леките забежки и изневери. Балансът между тях е нарушен от пристигането на млад чужденец – Жан-Клод, който се влюбва в Лиза. Ливио се опитва да го прогони, като засяга гордостта му. Когато Лиза се съгласява да замине с любовника си, той ги проследява, убеден, че съпругата му няма да го изостави. Тоняци и Вити са в стихията на комедийния си талант: безкрайните им караници, ревността, тирадите и детинските шеги, които си правят, засилват вечното очарование на тези две легенди на италианското кино, перфектни като богата и отегчена буржоазна двойка. Билети за прожекцията на Киномания може да закупите от тук.

Киномания

10. Алилуя: Ленърд Коен, едно пътуване, една песен (2 декември 2022, 18:00, Дом на киното)

„Едно пътуване, една песен“ е изумително отдаване на почит на култовия музикант и поет Ленърд Коен, видян през призмата на своята прочута песен, превърнала се в химн – „Алилуя“. Филмът има достъп до безценни непоказвани досега архивни материали, сред които личните тефтери на певеца, дневници и фотографии, концертни кадри и изключително редки аудиозаписи и интервюта. Билети може да закупите от тук.

С пълната програма на Киномания може да се запознаете от сайта. Фестивалът открива своята програма в четвъртък с прожекцията на „Майка“.