Куентин Тарантино със сценарий за последния си филм

Многообичаният от поколения киномани режисьор Куентин Тарантино се завръща за десети и последен път на големия екран. Според множество източници, сред които Hollywood Reporter, Variety, Collider, геният зад „Гадни копИлета“ и „Имало едно време в Холивуд“ е написал сценарий, чието работно заглавие е ‘The Movie Critic’. Очаква се снимките на продукцията да започнат тази есен. 

Детайли относно сценария и историята на филма са все още малко, но според информацията знаем следното.

Лос Анджелис, 70-те години на 20 век

‘The Movie Critic’ ще се ситуира в края на 70-те години на 20 век, мястото на действие ще бъде Лос Анджелис и главният персонаж ще бъде жена. На база на слуховете около заглавието, времето и мястото на действие вероятно Тарантино ще се завърти около образа на Полин Кейл – едно от най-влиятелните лица в света на кинокритиката за всички времена.

Кейл, която ни напусна през 2001 г., е позната не само със своите материали за седмото изкуство, но и с есетата и своите романи. Друг интересен щрих от характера и личността ѝ са заядливите спорове, които е имала с редактори и режисьори. В края на 70-те на 20 век Кейл е била консултант за „Парамаунт“, позиция, която приема по нареждане на актьора Уорън Бийти. Всичко това, както и дълбокото уважение, за което се знае, че Куентин Тарантино има към нейната личност, прави спекулациите за темата на филма още по-възможни.

Полин Кейл

В търсене на студио

Филмът ще излезе на предварителния пазар, в търсене на студио, което да се заеме с продуцираното му най-рано тази седмица. Като основен фаворит е посочен Сони, където Тарантино има своя силен контакт с Том Ротман – изпълнителен директор на студиото. Предишният визуален шедьовър на режисьора „Имало едно време в Холивуд“ също се разпространява от Сони, като правата за филма се връщат към Тарантино с времето. Опусът за ерата на киното от 60-те години на миналия век грабна два Оскара, 10 номинации и отбеляза 337 милиона долара в световния боксофис.

В изминалите двадесет години Куентин Тарантино е доказал, че има силата да привлича най-желаните имена в киноиндустрията – Леонардо Ди Каприо, Брад Пит, режисирал е Кристоф Валц във филмите, които му донесоха Оскар, Самюъл Л. Джаксън и много други. Ако това наистина ще е последният филм на великия режисьор – то тогава със сигурност ролите в ‘The Movie Critic’ ще са заети от ослепяващо съзвездие от актьори и актриси.

Тарантино неведнъж е заявявал, че ще режисира точно 10 филма или ще се пенсионира на 60-годишна възраст. Зад гърба си има 9 заглавия, ако броим Kill Bill Vol. 1 и Vol. 2 за един филм. Колкото до годините – режисьорът ще навърши 60 по-късно този месец. Освен това в свое интервю от 2012 г. пред Плейбой Тарантино заявява: „Искам да спра в определен момент. Режисьорите не стават по-добри с годините. Обикновено най-лошите филми във филмографията им са последните четири преди края“.

Куентин Тарантино

Куентин Тарантино е едно от най- обичаните имена в Холивуд, обсебени от история на киното, както и жанрове, които са сред периферните за индустрията. Въпреки това уникалният му метод на режисиране и визия за кино му носят два Оскара за най-добър сценарий, три номинации за най-добър режисьор и една за най-добър филм. Умерена доза оптимизъм ни дават плановете на Куентин Тарантино да не загърби напълно творчеството след своето пенсиониране. Изявил е желание да режисира минисериали или театрални постановки, а през 2021 г. излезе първият му роман – адаптация на сценария на „Имало едно време в Холивуд“.

Снимки: The Hollywood Reporter, In Transit Broadway