Непобедимите 4: Дъртите мъже на Диема

Всеки киноман знае, че по телевизия Диема се въртят почти винаги и ексклузивно екшъни, чиито кинематографични достойнства са най-меко казано под въпрос, а понякога такива на практика отсъстват. По въпросния канал обикновено можем да попаднем филми, които никога не са виждали вътрешността на киносалон и са били издадени “директно на VHS/DVD”. Този етикет е ултимативното клеймо за кофти качество, което света на седмото изкуство може да предложи, да те лишат от всичко, за което си създаден – голям екран. ‘Непобедимите 4’ спокойно можеше и трябваше да е точно това. С ръка на сърцето мога да кажа, че това е най-тъпият филм за годината, който съм гледал. Ако бях на мястото на Джейсън Стейтъм, който е един от продуцентите на тази лента, аз бих искал това недоразумение да иде директно в някоя стрийминг услуга и бих се молил на всички възможни богове светът да забрави за съществуването му.

Силвестър Сталоун

(раз)Очарованието на добрите СТАРИ екшъни

Едно изречение за историята, защото просто повече не е нужно: екипът на Силвестър Сталоун трябва да намери мистериозен антигерой с кодово име ‘Оцелот’ и да предотврати ядрена война между САЩ и Русия. Толкова, повече няма, дори и да искате. И в този случай простотата не е гениалност, напротив – това клише го гледаме от години, а в последните две – и по телевизията, като там нещата са в пъти по-качествени, отколкото в този филм.

Ако трябва да опиша с няколко думи целия актьрски състав, то общите знаменатели ще са – старост и невъзможност да се говори, все едно всички колективно са получили инсулт преди снимките на този филм. Силвестър Сталоун (Барни) прилича на нещо прегазено, на което само ботокса в устните е останал релефен. Ако отворите който да е профил на тунингована родна кифла на средна възраст и профила на Меган Фокс (Джина), вероятно няма да откриете никаква разлика. В нея има повече пластмаса, отколкото в някои плаващи сметища в Тихия океан. Къртис Джаксън, по- известен като 50 цента или около 92 стотинки по курса за 24 септември, няма нищо общо с нацепения рапър, който се снимаше гол до кръста в клиповете си. Както казах – годините не прощават и на най-заможните, пред неумолимия им ход всички са равни.

Непобедимите

Въпросът, който всички си мислим, е „Кому е нужно?“

И така стигаме до моя личен фаворит и безапелационен носител на приза „Най-смачкан от старост и разгулен живот“ – Долф Лундгрен. Конкретно в този филм той изглежда сякаш във всеки един момент може да умре, но наистина, не сюжетно. Той също така е и носител на наградата за най-нечленоразделна реч. Неговите реплики бяха едни от редките случаи, в които се радвах, че филмите в родните кина са субтитрирани. Без това няма как да се разбере какво точно говори героят му Гънър. Трудно ми е дори да опиша колко смачкан изглеждаше той в този 1 час и 43 минути.

Говорейки си за това колко неспасяемо е положението на лентата – имайте предвид, че дори Джейсън Стейтъм (на когото по принцип му отива да играе много корави и опасни екшън герои) не може да спаси тази лента от посредствеността, в която е затънала. Кристмъс, както се казва героят му, е една много оскъдна глътка свеж въздух, недостатъчна, за да ти помогне да не умреш от скука в салона. За останалите членове на актьорския състав мога да кажа, че няма да получат отделно споменаване, защото незабележимостта им е от титанични пропорции.

Непобедимите

Неспасяемите

Единственият истински интересен персонаж беше Дейха, изигран от Тони Джа. В него имаше енергия, дори породи умерен интерес да разберем повече за историята му, преди да попадне сред тази сбирщина от залязващи командоси, изиграни от още по-залязващи звезди. И единствено той предложи истински кървавото зрелище, което ни беше обещано в измамния трейлър към филма, който аз изгледах и дори леко се развълнувах, но впоследствие бях горчиво разочарован.

Ико Ивайс, който играе Рахмат, който се явява нещо като главния злодей на филма, не е нито зъл, нито много опасен честно казано. Той просто съществува, за да може Непобедимите да има кого да взривяват, стрелят, намушкват и тн. Защото Сталоун и компания знаят, че така се правят филми – имаме добри и лоши герои.

Непобедимите

Не искам да си мислите, че изключително слабата актьорска игра е преднамерена. Тук не говорим за толкова добри актьори, че да играят слабо, не. В ‘Непобедимите 4’ не се представя някаква пародийна и сатирична версия на грохнали звезди, които играят застаряващи персонажи, просто е – ФИЛМЪТ. Е. АДСКИ. СЛАБ. Автентично слаб. И всъщност не е изненада отсъствието на предишни лица от франчайза като Мел Гибсън, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Антонио Бандерас, Харисън Форд, Жан Клод Ван Дам, Брус Уилис и др. Това са актьори, които са усетили накъде отива тази поредица и са взели правилното решение да останат запомнени с по-добрите ѝ части и да нямат нищо общо с тази помия.

Непобедимите

Още малко и приключваме, обещавам…

Ще обърна специално внимание на потресаващите CGI ефекти. Във времето, когато AI рисува картини, прави снимки и въобще твори в мащаби, в които е трудно да се разграничи кога човек и кога машина е работила, ефектите на ‘Непобедимите 4’ са неконтролируемо и умопомрачително зле до степен, в която са способни да предизвикат емболия на по-невнимателните зрители. Студиото, което е отговорно за тях, може спокойно да затвори и/или да отрича до последно, че има каквото и да е общо с тях, както и с потенциалните смъртни случаи, до които може да доведат. Мен малко ме беше срам, докато бях в киното и се налагаше да ги гледам. Щом обикновения, прост зрител го е срам, мисля е ясно за какво качество говорим.

За финал, ако се чудите дали да идете и да дадете 17 лева за билет още 11 за пуканки и кола – не, недейте, не и за този филм. Далеч по-добре е да се съберете с приятели и всеки да даде по 28 лева, за да изгледате наи-добрите филми на всеки един от тези актьори и да си припомните най-силните им години, вместо да се мъчите 105 минути в киното и да рискувате живота и добрия си вкус.

–––––––––––––––––––––––––

*Телевизия Диема използваше слогана „Силните мъже на Диема“, за да рекламира екшън сериалите и филмите, които излъчва. Много от участващите в този филм, както и в предишни части на ‘Непобедимите’ са били и все още са чести гости на телевизията. Дъртите мъже на Диема е неминуемото бъдеще, което очаква този филм.

–––––––––––––––––––––––––

Всички материали на Денислав Кандев можете да намерите тук.

Можете гледате „Непобедимите 4“ на кино, въпреки че не го препоръчваме, като натиснете тук, тук и тук.

Снимки: IMDB