„Чуден свят“ в България: протести и разгневени родители

„Чуден свят“ – новата анимация на Disney, режисирана от Дон Хол, пристигна по магически начин в България и успя да засегне тесногръдието на българския зрител.

Коментари и протести обградиха сюжета, в който екипът е поставил лица, които рядко намират платформа в анимационното кино – трикрако куче, разведени родители, хомосексуален герой. Итън Клайд е син на главния протагонист във филма и малко след началото е поставен в ситуация, в която баща му развълнувано се приближава към приятелите му, за да се запознае с момчето, което синът му харесва.

Участието на първия открит ЛГБТИ+ тиинейджър в анимация на Disney провокира остра реакция на някои родители и доведе до създаването на дискусии. Ростислав Малчев, специалист „Филморазпространение и кинопоказ“ към Националния филмов център, сподели пред медиите, че „99% от анимационните филмчета са категория „В“ или „А“. Относно съдържанието смятаме, че трябва да има толерантност и децата от по-ранна възраст очевидно вече трябва да свикват с тези неща. Разбирам, че на някои им харесва, на други не, но въпросът е, че обществото това налага, това е бъдещето„.

В Стара Загора родители протестираха пред кино „Cinema City“, снимките са публикувани в отворената Facebook група на града. „В тази връзка съветвам занапред да гледате анимациите ПРЕДИ да заведете децата си на кино. Ние ще търсим връзка с министъра на културата Велислав Минеков, за да ни обясни как се одобряват подобни детски филмчета от Националния филмов център. Накрая, добрата новина е, че тази седмица ще е последна за въпросната анимация в кината. Друго няма.“, коментира авторът на публикацията Мирослав Милчев.

В съседна Сърбия пък ситуацията с недоволни родители ескалира в спиране на анимацията от разпространение. Културният център в Нови пазар с към този момент изтрита публикация във Facebook разгласи, че заради недоволството на родителите изтегля от програмата “ Чуден свят “ и анулира всички бъдещи прожекции. 

Анимационният филм ще бъде в платформата Disney+ от 23-ти декември 2022 г. Трейлър, озвучен на български език, може да намерите тук:

Снимки: Marshable, Facebook