Стефан Китанов е удостоен с почетно отличие на Британската империя

Стефан Китанов, директор на международния филмов фестивал София Филм Фест, получи отличието Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE). На церемонията, на която се отбелязват имената в знак на признание за изключителни заслуги към укрепване на отношенията между Обединеното кралство и света, Китанов бе награден за своя значителен принос към представянето на британското кино в България в продължение на години.

„Работата ми с Британския съвет в София, както и 7-месечният ми престой във Великобритания през 1993 и 1994 година със стипендия на Британския съвет,  са в основата на всичко, което успях да реализирам от 1992 насам.“, споделя Китанов. „Званието Почетен член на ордена на Британската империя е изключително признание  за постигнатите резултати от мен и екипа, с който съм работил през изминалите малко над 30 години. Използвам повода да благодаря лично на крал Чарлс III за високата чест, както и да го поканя при следващата визита в България да засади дърво в символичната гора на София Филм Фест редом до дървото на дъщерята на най-великия британец в киното – Чарлз Чаплин.“

Стефан Китанов

Стефан Китанов още през 1993 и 1994 г. реализира двата емблематични фестивала за кино и музика Рок Филм Фест с партньорство с Британския съвет в София и Лондон. Две години по-късно той представя за първи път в България пълна ретроспектива на филмите на Монти Пайтън пред нашата публика. Чрез София Филм Фест Китанов също продължава традицията с ежегодното представяне на най-новите и значими заглавия от британското кино.

До името на Стефан Китанов в списъка с отличени застават още Кузамуса Кавахара (за принос към ядрената индустрия на Обединеното кралство в Япония), Антони Барклей (за принос в кампаниите за хора със зрителен дефицит в Северна Ирландия), Рос Мак Махън (за заслуги в областта на международната търговия и общността в Кендал, Камбрия) и др.

Пълният списък можете да намерите в публикацията на Британското посолство.

Снимки: БНР