Шазам! Яростта на боговете: Изкрещете името и бягайте от киносалона

От появата си на големия екран през 2019 г., все още не съм чул и едно дете да извика „Шазам“ и да се преструва на супергерой с божествени сили. Батман, Супермен, Светкавица – за всички тях желаещи има, обаче някой да се припознае с Били Батсън, е рядко срещано явление. Не е като филмът да е повлиял негативно в това отношение – историята беше ангажираща, а посланието за важността на семейството и приятелите печели симпатии. И макар „Шазам!“ да не направи впечатляващ боксофис, поне изпълни претенцията си за развлекателно и забавно приключение, съдържащо в себе си достатъчно комедия и екшън, че да се хареса на своята аудитория.

Съвсем заслужено Дейвид Ф. Сандбърг получи зелена светлина за режисиране на продължение. До известна степен задачата бе сходна с тази от предишната част. Само дето сега резултатът е драстично по-лош. Толкова по-лош, че „Шазам! Яростта на боговете“ е вероятно най-слабото заглавие в цялата киновселена на DC.

Шазам

Злодеите, които нито един супергерой не може да победи

Виновните за този творчески провал са много. Започвам с дължината на филма – няма причина да се отделят два часа на „Шазам! Яростта на боговете“. Ако сте гледали трейлърите, то сте видели почти всичко, което ще ви се предложи. Припомням накратко – главният герой трудно успява да направи от семейството си, в което почти всички вече имат супер сили, добър екип, осигуряващ ред и спокойствие във Филаделфия. Когато се появява истинска заплаха, целяща да им отнеме способностите, те ще трябва да се обединят и да докажат, че заслужават да са пазители на своя град.

Нито отдадеността на Закари Леви, нито старанието на Хелън Мирън, нито добре изглеждащия дървен дракон (няма нужда да се изпада в обяснения колко сбъркано е това словосъчетание), успяват да спасят филм, за който рекламата е откровено обричаща го на провал. Всички добре замислени изненади всъщност са предварително разкрити – ролята на Жената чудо е не повече от пет минути, обаче в някои откъси за промотиране на „Шазам! Яростта на боговете“, разпространявани в интернет, изглежда сякаш е второстепенен персонаж, вместо cameo. Такива евтини номера за привличане на зрители единствено вредят на крайния резултат. Сцените след надписите също са със спорно значение, още повече, когато цялата киновселена, от която е част Шазам, ще претърпи рестартиране, благодарение на новия си творчески лидер – Джеймс Гън.

Шазам

Съмненията, обладали героя, заради сериозните предизвикателства

Трябва да се спомене, че „Шазам! Яростта на боговете“ бе отложен миналата година заради страха от по-силни конкуренти на пазара (декември – „Аватар: Природата на водата“), както и невъзможността на WB да рекламира филма (ирония, нали?). Спекулираше се за презаснемане на някои сцени, но Санбърг отрече да го правят. От друга страна, май е трябвало да се мине през преразглеждане на целия сюжет, защото противоречащите си моменти са подигравателно много.

Романсът между Фреди (Джак Дилън Грейзър) и Ан (Рейчъл Зиглър) е припрян, неестествен и служи само за развитие на действието, така че Ан да се окаже всъщност на страната на добрите. Вместо да се довери на по-големите си сестри, които познава от хиляди години, тя решава да се бори заедно с момче, което познава от по-малко от ден, защото се е влюбила в него. При толкова повърхностни персонажи, който и да е актьор ще звучи и изглежда нелепо.

В монтажа също е хаос – в един кадър целият град потъва в мрак, в следващия – всички улични лампи светят. Специалните ефекти, без да има високи очаквания, са с обещаваща перспектива да остареят зле. Когато групата от супергерои, начело с Бари Батсън, е в разгара на спасителна мисия, поле на тяхната смелост е разпадащ се от необяснимо опустошителни сили мост, зеленият екран си личи веднага. Опитите за свеж саундтрак са клиширани, защото се състоят от вече използвани в много други филми песни, при това далеч по-ефективно (Бони Тейлър – „Holding Out For A Hero“).

Шазам

Да свалим пелерината

Бъдещето на Шазам несъмнено трябва да бъде със Закари Леви и Ашър Ейнджъл, макар и на втория да му бяха дали обидно малко екранно време в продължението. Имайки се предвид обаче вече потвърдените от Джеймс Гън заглавия за киновселената на DC, то този герой ще се остави да събира прах на някое сигурно тъмно място, откъдето трудно ще излезе. Поне няма да му е самотно – Черният Адам също ще е там.

Вероятно ако мога да препоръчам „Шазам! Яростта на боговете“, то ще е на онези малцина, харесали филма със Скалата отпреди половин година, както и на зрителите, търсещи два часа развлечение, без да обръщат особено внимание на сюжета. Още повече ако сте фенове на комиксовото кино като мен, ви съветвам да стоите далеч. В последно време си причиняваме твърде много заглавия с почти никаква стойност, затова с голямо съжаление ви предлагам да пропуснете това.

Всички публикации на Момчил Драганов можете да прочетете тук.

Снимки: IMDB