Джеймс Мартин е първият актьор със синдром на Даун, отличен от Академията 

Тази година, на 95-тата церемония по връчване на наградите Оскар, Академията отново успя да покрие нов хоризонти като наградѝ за пръв път азиатска актриса с приза за Най-добра главна женска роля. Със своите 7 награди “Всичко, навсякъде, наведнъж” би рекорда, потавен през 2003 г. от „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“ и се превърна във филма с най-много отличия и номинации в историята на киното. Но това не беше единствената нова пътека, която Оскарите проправиха – една от техните златни статуетки за пръв път беше присъдена на филм с участието на актьор със синдром на Даун (в лицето на Джеймс Мартин), наречен “Ирландско сбогуване”! 

В категорията за най-добър късометражен филм наградата бе връчена на ирландския филм с главното участие на Мартин и Шеймъс О’Хара. Историята му ни отвежда в тъжните полета на провинциална Северна Ирландия, където двама отчуждени братя се събират отново след внезапната смърт на своята майка.

Синдром на даун

“Няма значение дали имаш синдром на Даун – всеки може да е артист, стига да е добър в работата си!”, споделя актьорът след връчването на наградата. В интервю към BBC Мартин разказва също, че е “важно да се покаже какво могат да правят хората с различни възможности! Защото е рядко да срещнеш актьор в главна роля, ако има Синдром на Даун. Нека не съдим за една книга по нейната корица.”

Мартин започва своята кариера от актьорската група за деца с различни възможности. По-късно това му донася големия шанс да участва във филма ‘Ups and Downs’ – драматичен филм, изпълнен с пътуване – редом до Роузи Бари и Сюзан Линч, както и сериала ‘Marcella’ в стрийминг платформата Netflix. 

Том Бъркли и Рос Уайт към Deadline

Режисьорите на филма Том Бъркли и Рос Уайт споделят в свое интервю към Deadline присъствието на Джеймс в техния проект. 

Том: След като написахме сценария, видяхме Джеймс във филма на BBC за Северна Ирландия – ‘Ups and Downs’. Тогава си казахме “Това е нашият човек! Трябва да завъртим целия проект около него!”. И просто се случи. В театралния колеж съм писал пиеси за хора с различни възможности, така че имах идея какво искам и трябва да покажа. 

Рос: Не е достатъчно да създадеш такъв персонаж и да кажеш “Това е герой със синдром на Даун! Ето!”. Искахме да покажем колко многопластов е той. Колко забавен, сърцат и пълен с псувни е! Има толкова много в Джеймс, отвъд това, което хората веднага ще видят. 

Цялото интервю на Deadline прочетете тук.

Трейлър на “Ирландско сбогом” с Джеймс Мартин и Шеймъс О’Хара можете да гледате тук:


Снимки: Variety