Училище за добро и зло: старата приказка с модерен прочит

В съвремие, в което приказките заемат своето пространство с нови адаптации, „Училище за добро и зло“ по книгите на Соман Чейнани представя вече познат сюжет, но с някои изненади.

В случай че сте почитатели на вълшебните училища и неспирния двубой между подръжниците на доброто и злото, то това заглавие по Netflix е вашето развлечение за деня. С доза оригиналност филмът преплита приятелството с изпитанията на любовта, себетърсенето и решенията, които взимаме по пътя към себе си.

„Училище за добро и зло“ капсулира двете страни в приказките в срещуположни училищни кампуси, които по подразбиране на жанра се дуелират. Добрите са в своите пъстри цветове, злите – в черни нюанси. Огромен плюс смятам, че е решението на режисьора Пол Фейг и самия Соман Чейнини да пресъздадат историята в рамките на един филм с продължение. Ако историята се бе разтеглила в сериал, динамиката може би би избледняла на моменти.

Филмът залага на изключителни CGI ефекти и магически битки. Актьорската игра също би направила силно впечатление – особено тази на София Ан Карузо (младата Софи от Гавълдън), чиято същност наблюдаваме да се променя с течение на сюжета. Според мен единственото пълноценно развитие на герой, което виждаме да се клатушка из дебри на съмнение, радост, сила, съжаление. В „Училище за добро и зло“ участват още познати имена като Шарлиз Терон („Лудият Макс“), Мишел Йео („Луди богаташи“), Кери Уошингтън („Скандал“), Лорънс Фишбърн („Матрицата“) – които обаче запазват своя характер без никаква визуална или личностна промяна на персонажа. Интересно бе все пак превъплъщението им в образи на принцеси и злодеи, особено когато сме свикнали да ги наблюдаваме в по-драматични и екшън ситуации.

От страна на самата история, без да разкривам въобще, бих казал, че впечатлява с развоя си, през цялото време създава усещането на зрителя, че няма да приключи в рамките на тези два часа. И е така. Режисьорът Фейг споделя в интервю пред Entertainment Weekly, че идеята за втора час на поредицата е в главата му. Макар и с приказен и лиричен характер, динамика на събития не липсваше. Силно се надявам това да се запази и в следващите части.

Музиката е един от основните фактори, който придава още по-съвременен прочит на приказката. Нож с две остриета. Вплетени кадрите от една стара, далечна страна с популярните парчета на Били Айлиш, 2WEI, Оливия Родриго и други поп изпълнители, се усеща един ненатрапчив контраст, който ще ви накара все пак да заключите, че филмът е направен за младежите с вече изградени музикални предпочитания.

Въпреки това „Училище за добро и зло“ запазва своето послание – нищо в света не е черно и бяло и нищо не може да се обособи като добро или зло. Ако искате да се превърнете в деца и да се потопите в един нов-стар свят на магии, то филмът е прекрасно предложение за този случай.

Наличен в Netflix.