Operation Fortune: Ruse de Guerre – Шпионинът, който ме разочароваше

Обожавам да разнищвам кариерите на всички различни артисти, които навярно са имали ясна и конкретна идея за това как ще се развият животите им в личен и основно в професионален аспект, но в някакъв момент при тях е дошла Мадона и е тропнала с крак – „не, сега ще се ожениш за мен, ще направиш един от най-лошите филми в историята на киното и аз ще участвам в него“. … Какво? Само един такъв ли има? Гай кой? Аха. Гай Ричи. Е, добре, тогава ще разнищим само него, пак е нещо…

Кариерата на Гай Ричи е като влакът беглец – нямаме никаква представа накъде отива, постоянно я грози умерено сериозна заплаха да дерайлира, но винаги някакси се завръща обратно на ръждясалите релси и се задържа там достатъчно дълго, за да завие и да премине през следващата уж неочаквана, но в крайна сметка изненадващо логична гара. Този път поредната спирка по пътя към неминуемото депо се нарича „Операция Форчън: Троянски кон“ и след като онзи ден прекарах около два сравнително развлекателни, но невпечатляващи часа на нея, е време да преценим заедно дали да се качим обратно на вагона, за да попътуваме до следващата гара. Там, на 21 Април 2023 г. ще ни чака Джейк Джилънхол и поредният филм на сякаш неуморния Ричи, наречен „Заветът“ (The Covenant). Но преди него и преди да обърнем малко и не особено заслужено внимание на „Операция Форчън: Троянски кон“, нека видим кой е Гай Ричи и за какво се бори?

Операция Форчън: Троянски кон

Годината е 2000 г. – началото на новото хилядолетие. Ричи току-що е последвал скромния успех извън Острова на режисьорския си дебют „Две димящи дула“ (Lock, Stock & Two Smoking Barrels) с рафинираната и холивудизирана версия на същия тип хитроумен, нелеп британски криминален филм, наречена „Гепи“ (Snatch) и този път успехът е още по-значителен. Плюс това, да режисираш Брад Пит през онова време (а и сега), означава, че си стигнал до един наистина висок и солиден клон, от който е сравнително трудно, но и доста болезнено да се изтърсиш обратно на земята. Е, Ричи успя, и се удари в множество други клони по пътя надолу, като представи пред света третия си филм „Отнесени от бурята“ (Swept Away). Историята мълчи защо е избрал да последва „Гепи“ с римейк на сладникав италиански романтичен филм с вече съмнително качество, чиито малко достойнства биват заличени изцяло от режисурата и сценария му, в комбинация с умопомрачителната актьорска игра на новата му съпруга Мадона. След това морално и творческо падение, британецът изпадна в нещо като холивудска немилост между 2002 г. и 2008 г., в които създаде само два филма – един финансов и критически провал (Revolver) и един финансов неуспех (RocknRolla). В този момент Гай Ричи взе категоричното решение да започне втория етап от своята кариера – системно все по-циничните и по-цинични опити да създаде свой собствен франчайз. Първият и до този момент най-успешен и забавен от тези опити са двата филма „Шерлок Холмс“ (Sherlock Holmes), последвани от „Мъжът от U.N.C.L.E.“ (The Man from U.N.C.L.E.), „Крал Артур: Легенда за меча“ (King Arthur: Legend of the Sword) и римейка на „Аладин“ (Aladdin) през 2019 г., който представлява върха на цинизма и дъното на самоуважението за един някога оригинален артист (за справка – вижте и Робърт Земекис и неговият Disney‘s Pinocchio от тази година).

Напоследък Ричи уж беше започнал полека да се завръща към корените си, но „Операция Форчън: Троянски кон“ доказва, че по-скоро се опитва да постигне две неща едновременно – култови филми за по-отбрана публика и финансово успешни заглавия за масовата публика. За съжаление, тези опити са еквивалентни на това да ходиш по опънато над пропаст въже, по което малцина могат да балансират умело и продължително, и Гай Ричи със сигурност не е един от тях. Настоящето му, поредно потенциално начало на франчайз разказва за митологизиран наемник/шпионин, наречен Орсън Форчън (Джейсън Стейтъм, със същата перманентно напрегната физиономия, с която навярно се е родил и е погледнал майка си за пръв път), който е Ричи-версията на Джеймс Бонд – човек с конкретен вкус, специфични нужди и смъртоносните умения, които да ги подплътят. Когато нещо опасно и важно (като за 10 милиарда долара) е откраднато, но никой няма представа какво представлява, шефът на Форчън (Кари Елуис) събира екип от най-добрите наемници, които да открият какво и къде е скъпият Макгъфин*, както и кой го е свил.

Операция Форчън: Троянски кон

Като бивш фен на Ричи и завинаги фен на Бонд, нямаше как да не се чувствам в свои води в киносалона, докато търпеливо и с колеблива усмивка поглъщах тоновете мили и топли шпионски клишета, с които „Операция Форчън“ ме бомбардираше. Не съм наистина обективен, обичам този жанр, но и смятам, че има достойно място за добре направени и удовлетворителни клишета навсякъде в киното. Максимата „Ако не е счупено – защо да го поправяш?“ абсолютно важи за този тип непретенциозно жанрово кино, което съществува единствено и само за да забавлява. Някъде на около две трети от времетраенето с изненада открих, че въпреки често отсъстващата и рядко работеща комедия във филма, кино преживяването ми е доста приятно. Да, не хващат вниманието тези повърхностни, но по някакъв начин чаровни персонажи; да, сюжетът е рециклиран от множество шпионски романи и филми, но това го прави и странно безвременен и почти класически; и да, режисурата и диалозите са невдъхновени, но пък са достатъчно компетентни и неангажиращи просто за да те дърпат напред в наратива. Дори бях готов да простя третия, ако не и дори и четвъртия пореден антиклимакс в кариерата на Гай Ричи – първият път беше майсторски подривен в „Шерлок Холмс: Игра на сенки“ (Sherlock Holmes: A Game of Shadows), вторият – умерено разочароващ в „Мъжът от U.N.C.L.E.“, третият – спорен, но вече видимо дразнещ – в „Джентълмените“ (The Gentlemen) и сега – още от същото! И този път беше откровено разочароващо. Кара те да се замислиш дали Гай Ричи знае как да режисира кулминацията на който и да филм… или просто до този момент му се е разминавало поради някакви необясними причини. Но въпреки всичко това бях готов да препоръчам „Операция Форчън: Троянски кон“ като неангажиращо и забавно губене на два часа с пуканки и кола в киносалона.

Спрях за миг обаче и се замислих – имам ли какво да кажа за този филм? Осъзнах, че като седна пред белия лист, ще трябва да опиша преживяването си, да разчовъркам темите му и може би дори символите му (дай боже!), да говоря за претенциите му – защо съществува, какво ми казва и как ми го казва. И отговорът е или прекомерно щедрото „нищо особено“, или още по-реалното – „просто нищо“. И съм пределно наясно, че не трябва да очаквам наслоената символика и философска тежест на Джеймс Джойс във филм с перманентно бъзикащи се британски шпиони, режисиран от бившия съпруг на Мадона, повярвайте ми. Но през 2000 г. Гай Ричи имаше стил и този стил не беше в бързия, но разбираем и винаги ефектен монтаж (който присъства и тук, основно в бойните сцени), нито в типичната му готина, улична „британщина“, не… Стилът му беше в страстта и енергията, с които надъхано 32-годишно лошо момче от Англия с много за доказване и нищо за губене създаде първите си два филма преди 25 години, и без да иска роди микрожанр в британското кино. Често имитиран (обикновено лошо), понякога дразнещ (обикновено малко), но въпреки това – влиятелен и променил по един или друг начин облика на европейското, че дори и на световното кино, този микрожанр съществува и до днес. И въпреки амбициите на Гай Ричи да излезе от него, начинът никога не е бил с холивудски франчайз за масите и всички тези неуспешни по своему филми трябваше досега да са му доказали това. Уви, той упорито тъпче на едно място вече повече от десетилетие.

Операция Форчън: Троянски кон

Но за да бъда честен, трябва обаче да спомена и малкото достойнства на филма. Обри Плаза и нейният странен, неудобен хумор, изразен чрез каменното лице, което Бъстър Кийтън пионерства в киното преди има-няма 100 години, но което набра сила в поп-културата чрез британския и американския „Офисът“ (The Office), е предвидимо очарователна. Актриса със завиден комедиен, но и сериозен драматичен талант (гледайте Black Bear и Emily The Criminal за доказателство), тя играе архетипа на „хакера“ в екипа, както и потенциален, но безкрайно неразвит романтичен партньор на гранитения Стейтъм. От всички участници в „Операция Форчън: Троянски кон“ Обри се справя най-добре с оскъдния комедиен материал, последвана от винаги симпатичния и харизматичен Хю Грант, който тук е привлекателният нещо-като-злодей, когото не искаш да обичаш, но просто не можеш да се сдържиш. Единствено те успяват да извисят нещо, което можеше да бъде много скучно, в нещо, което нямаш против да гледаш, стига да не се застоява твърде дълго пред очите ти.

В заключение не мога с чиста съвест да препоръчам последния филм на някога любимия ми Гай Ричи, тъй като изглежда като продукция, направена с минимални усилия, въпреки че знам, че е изисквало немалко. Изключително сложно нещо е да направиш филм, особено в холивудската система и особено когато не е базирано на предварително съществуващ и доказано доходоносен материал, каквото всъщност е „Операция Форчън: Троянски кон“ – оригинална история, излязла изпод перото на Ричи и компания, която, за съжаление, е оригинална само по име. Всичко друго тук сме го виждали преди и то – по-добро и по-смислено. Единственото, на което мога да се надявам е, че в следващия си проект Гай Ричи ще си спомни какво го правеше уникален и специален – страстта да създаде истински як филм не за критиците, не за публиката, а за себе си, без значение кой какво мисли и кой какво му казва. Включително и аз.

*

*Макгъфин – предмет, устройство или събитие във филм или книга (често шпионски трилъри), което служи единствено да задвижи сюжета на произведението и да мотивира главните герои за действие, но в крайна сметка е без особено значение за историята като цяло. Терминът е популяризиран от Алфред Хичкок. (бел. авт.)

Снимки: Slant Magazine, Westpac Open Air, Norway Posts