Късометражен киноафиш март 2023

Платформата Кинематограф организира редица тематични събития в София и още няколко града из страната, и обещава едно киноизживяване, което по нищо не отстъпва на големите филми в салоните! Благодарение на дейността на Кинематограф, много български късометражни филми успяват да достигнат по-широка публика след своя фестивален живот. Представяме филмите, които ще могат да се гледат на голям екран през този месец: „Магаре“ (2021), „Между мен и теб“ (2022) и „Живот нависоко“ (2022).

Между мен и теб

Кинематограф

„Между мен и теб“ на режисьора и сценарист Илина Перянова ни разказва за една жена, която преминава през много тежък травматичен момент от живота си и попада на най-неподходящото място за случая – сватба. История, която ни понася в сюрреалистичните образи, които често се развихрят в човешкото съзнание, но при дадени обстоятелства излизат извън контрол. 

Филмът впечатлява не само със заиграването с границите на реалността, но и с хореография, съчетана с майсторската употреба на маски, които говорят на свой език и разгръщат една не толкова розова картина за човешките взаимоотношения.

КЕВА
22 Март  | 19:00 ч.

Живот нависоко

Кинематограф

Западните Родопи безспорно са един от най-красивите планински региони в България. По безкрайните хълмове, долини и склонове на планинския масив са накацали живописни села и мистично обгърнати в облаци гледки. Едно от селата се нарича Света Петка. С население от 1600 жители, то е второто по-големина в района на община Велинград и само едно от многото красиви населени места в Родопите. Но защо именно Света Петка попада във фокуса на документалния филм „Живот нависоко“ на Йоанна Зъбчева и Давид Митев?

Клуб на пътешественика
29 Март  | 19:00 ч.

Магаре

Кинематограф

Филмът „Магаре“ на режисьора и сценарист  Мартин Негрев извървя дълъг фестивален път! Беше отличен през 2021 г. със „Златна роза“ за най-добър късометражен филм и грабна още две награди от международния фестивал за късо кино „На брега“.

Приключенията на лентата обаче не спират дотук. Пътешествието ѝ продължава като основен акцент в поредица от събития из цялата страната под мотото „Загадката на човешкия дух“. „Магаре“ разказва за особената дилема, пред която се изправя пенсионер (Красимир Доков), живеещ в обезлюдено село, с единствения си другар – магарето. Това е история за самотата, привързаността, липсата и онази невидима и деликатна материя, която ни превръща в хора.

Cine Grand
30 Март  | 20:00 ч.

Пълна програма и билети можете да видите тук

С подкрепата на НФК, Zoya.bg и Vremetodnes.bg