“Пазители на галактиката 3” и кино премиерите през май

Май месец е вълнуващ за киното всяка година. Фестивалът в Кан определено е събитието, към което всички киномани приковават поглед, за да научат дали техните любими режисьори и актьори са направили пореден, нов шедьовър. За онези зрители, приемащи седмото изкуството като развлечение, вместо сериозно интелектуално натоварване, май месец пък ще бъде пълен с комерсиални заглавия, които да отговарят на тези очаквания за забавление. Именно и върху тях ще се фокусираме:

Пазители на галактиката 3 (5 май)

Май

Ще е комплимент, ако кажем, че последните заглавия от Марвел вселената са противоречиви. Опасно близо идва моментът, когато комиксовото кино ще изгуби огромното си влияние в индустрията. Критиката става все по-безмилостна, публиката – не чак толкова отдадена. Въпреки тези негативи, „Пазители на галактиката 3“ обещава да бъде емоционално сбогуване не само на главните герои с поредицата, но и на режисьорa, който им донесе тази популярност – Джеймс Гън. Главните роли са за обичайните заподозрени – Крис Прат, Дейв Батиста, Зоуи Салдана, Брадли Купър, Вин Дизел, Карън Гилън, а към тях се присъединяват Уил Полтър и Мария Бакалова. Не гледайте трейлърите (затова не сме го и добавили тук),  както винаги ще разберете почти целия филм. Ако това, което обещават, е истина, то този път на фона на компютърните ефекти няма да присъстват единствено зрелищни космически битки, а ще се намери време и за някоя по-трогателна сцена.

Отново любов (12 май)

За тези, които биха искали да си опитат късмета с романтична среща на кино, „Отново любов“ ще бъде предложението за месец май. Съвсем накратко – млада жена се опитва да преодолее смъртта на съпруга си, изпращайки му съобщения по телефона, но този номер, оказва се, е предаден на нов потребител. Режисьор е Джим Стоунс, познат от “Невероятната Джесика Джеймс”, а в главните роли са Приянка Чопра (за мъжете – Мис Свят 2000 и „Спасители на плажа (2017), за жените – съпругата на Ник Джонас) и Сам Хюън („Друговремец“, „Бивш под прикритие“). Очаква ни една нескрита изненада: на големия екран ще се появи и Селин Дион.

Книга за възрастни: Глава втора (12 май)

След неочаквания успех на дебюта на Бил Холдърман, който с бюджет от десет милиона успя да изкара десет пъти повече, продължението на „Книга за възрастни“ бе неизбежно. След като „50 нюанса сиво“ промени живота им, Вивиан, Даян, Шарън и Карол ще сменят обстановката, отивайки в Италия по случай моминското парти на Вивиан. В ролите на тези четири жени, отказали се да се поддадат на възрастта си и си останали все така привлекателни, са Джейн Фонда, Даян Кийтън, Кандис Берген и Мери Стийнбъргън. Непретенциозна романтична комедия, която предразполага както първия филм към приятно развлечение, за предпочитане в женска компания. Заведете сестра си, майка си, леля си или баба си, това ще е филмът, след който ще си тръгнат доволни. А вие ще бъдете „любимото дете“ на фамилията.

Бързи и яростни 10 (19 май)

Пътят от обикновените, улични гонки из Лос Анджелис до космоса и обратно е изморително дълъг. Фенове на поредицата или не – не може да се отрече, че „Бързи и яростни“ познава отлично публиката си и рядко я разочарова. Колко по-абсурден ще бъде екшънът този път? Клишето със семейството за кой ли път ще ни бъде повторено с драматичен, заплашителен тон? Затегнете коланите, защото нова опасност дебне Вин Дизел и компания – Джейсън Момоа. Надали ако сте пропуснали голяма част от предишните филми, ще си причините този, но пък ако сте изгледали всичко преди това (включително spin-off-ите на Хобс и Шоу), ще бъде нелогично да се откажете в този момент. Още повече че това (може би) е началото на края за тази неочаквано свръхуспешна сага.

Малката русалка (26 май)

Ариел ще се завърне повече от тридесет години след първата си поява на голям екран и обещава да бъде прогресивна и разумна. Неслучайно Хали Бейли, която ще бъде в главната роля, гордо заяви, че в нейната интерпретация русалката не би напуснала океана заради едно момче. Вероятно тези думи предизвикват повдигане на вежди, имайки предвид каква е историята от далечната приказва на Ханс Кристиян Андерсен до адаптацията на Уолт Дисни. Въпреки това компанията разчита много на филма и това пролича от огромната рекламна кампания. Другите популярни лица, които ще видим как плуват из кината в опит да привлекат още повече зрители, са Хавиер Бардем (Цар Тритон) и Мелиса Маккарти (Урсула). Режисьорът Роб Маршал („Чикаго“, „Мери Попинз се завръща“) твърди, че някои сцени от предстоящия филм са били най-сериозното предизвикателство в кариерата му. Дали „Малката русалка“ ще е просто поредното разочарование като миналогодишната адаптация на „Пинокио“, дело на Робърт Земекис, предстои да видим. Може пък да се окаже едно развлекателно приключение като това от „Книга за джунглата“ през 2016 г.! 

Снимки: The Direct