Джералдин Чаплин – гост на 27-мото издание на София Филм Фест

Дъщерята на знаменития Чарли Чаплин ще посети България като специален гост на София Филм Фест. В рамките на фестивала актрисата ще представи продукцията на Джесика Удуърт – „Лука“ и ще приеме наградата на София на Столична община. Филмът е вдъхновен от книгата на Дино Будзати „Татарската пустиня“, в която младият войник Лука стремглаво се впуска в битка срещу враг, който може никога да не се появи.

Удуърт споделя, че при избора за ролята Джералдин Чаплин била на първо място. Със своето представяне на кинофестивала в Ротердам, „Лука“ подбуди към размисли на публиката и критиката със своя мистицизъм и абсурдност.

Джералдин Чаплин получава първата си роля още през 1965 година като Таня Громеко в “Доктор Живаго” (реж. Дейвид Лийн), за която получава номинация за награда Златен глобус за най-добра изгряваща актриса. 

В следващите години Чаплин участва в множество проекти, от които със запомнящо се присъствие в “Нашвил” (1975), за което получава втората си номинация за Златен глобус, както и в „Добре дошли в Лос Анджелис“ (1976), където успешно си проправя път към наградите БАФТА. Чаплин влиза в кожата на собствената си баба – Хана Чаплин в биографичния филм „Чаплин“ (1992). През 2019 година отново се появява на милиони малки екрани в образа на херцогиня Уинздор в третия сезон на периодичния сериал “Короната”. 

„Лука“, който скоро ще имаме удоволствието да гледаме, се радва и на българско участие сред актьорския състав. В една от ключовите роли е Валентин Ганев, когото ще видим като Командир Гор, редом до Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс. България участва и като копродуцент в създаването на филма в лицето на Мира Сталева и Стефан Китанов (Арт Фест), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“.

Повече за програмата и тазгодишното издание на София Филм Фест можете да намерите тук.

Снимки: Gala, Reddit