Fallout: Първи поглед към екранизацията по култовата видео игра

На 28 ноември тази година се появиха първите няколко снимки от предстоящия и дългоочакван от множество геймъри сериал по култовата поредица ‘Fallout’. Действието в сериала, който ще излезе в стрийминг платформата Amazon Prime на 12 Април 2024 г. се развива в нетолкова далечното бъдеще на 2077 г., в САЩ, чийто технологичен напредък привидно е спрял някъде в периода на 40-те и 50-те години на 20-ти век, но всъщност е доста напреднало. С една дума – светът е застинал в една оксиморонна ретрофутуристична алтернативна вселена.

Fallout

Капката катран в кацата с мед, която представлява адаптацията на страхотната вселена ‘Fallout’, са създателите й – съпрузите Джонатан Нолан (брат на небезизвестния Кристофър Нолан) и Лиса Джой, които стоят и зад сериала ‘Westworld’ – отново проект с огромен потеницал, който постепенно и прогресивно ставаше все по-объркващ, все по-лош и все по-незначителен на фона на множеството качествени сериали в последното десетилетие.

Във ‘Fallout’, eдна от главните роли е поверена на Ела Пърнел, една от звездите от страхотния ‘Yellowjackets’. Нейната героиня се сблъсква с постапокалиптичния свят на САЩ от 2077 г., превърнат в пустош. Персонажът ѝ е наивен, а наивните трудно оцеляват в света на ‘Fallout’, където освен различни човешки фракции има и мутанти, радиоактивни животни и множество други неочаквани заплахи.

Ела Пърнел

Обнадеждаващо звучат и думите на Тод Хауърд, режисьор на игрите от ‘Fallout 3’ (2008) и ‘Fallout 4‘ (2015) който е и изпълнителен продуцент в Бетезда, разработчиците, които развиват този франчайз на полето на видео игрите. „Имахме много разговори за стила на хумора, нивото на насилие и неговия вида“, казва Хауърд, който е и изпълнителен продуцент на предстоящия сериал. „Вижте, ‘Fallout’ може да бъде много драматичен, мрачен и постапокалиптичен, но има нужда да се добави и леко намигане… И мисля, че в теливизионното шоу са се справили с тази задача.“ допълва Хауърд.

Fallout

За всички фенове на поредицата сериалът ще представи история за създаването на Волт Бой, логото и най-разпознаваем символ на поредицата. Ще имаме възможност да видим T-60 бронираните костюми, коит са станали символ на една от фракциите в игрите – фанатичните членове на Братството на стоманата, смесица между морскара пехота на САЩ и рицарите Тамплиери. Максимус (изигран от Аарон Мотен), друг главен персонаж, ще принадлежи към тази фракция и ще пресече пътя си с този на героинята на Пърнел.

Показаните снимки ни разкриват и летящите превозни средства на армията на САЩ, до които имахме възможност да се докоснем в игрите. От кадрите се вижда и Уолтън Гогинс, познат ни от сериалите Синове на Анархията, Щитът, Праведен, както и от филмите на Тарантино – Омразната осморка  и Джанго без окови, който ще играе ловецът на глави известен просто като Гул. Гуловете са особена раса в света на ‘Fallout’. Хора, които са мутирали в следстиве на радиацията, но не са умрели. Неговият персонаж ще има свой собствен морален компас и кодекс.

Fallout

В актьорския състав на сериала се включват още и Кайл Маклоклан, звездата от Туин Пийкс, Сарита Чудхури, известна с ролята си в Вътрешна сигурност, Мойсей Ариас, познат ни от Хана Монтана и Майкъл Емерсън, известен с Изгубени.

Друго притеснение относно потенциалното качество на сериала можем да открием и в сценариста му – Дженива Робертсън-Дуорет, написала не особено добрите филми Томб Райдър – Първа мисия и Капитан Марвел, но тя явно ще получава помощ от телевизионния ветеран Греъм Вагнер – сценарист на Офисът и Силиконовата долина, така че сме склонни да й дадем шанс.

Уолтън Гогинс

От представения снимков материал може да се каже, че предстоящият сериал улавя духа на игрите, пресъздава точно фракции, костюми, брони и техника и само лош сценарий и незадоволителна актьорска игра биха могли да му попречат да заслужи своето достойно място сред канона на ‘Fallout’ вселената. Ще поживеем и ще видим!


*

Всички материали на Денислав Кандев можете да намерите тук.

Снимки: Vanity Fair, IMDB