„Dune Part II“ – повече предизвикателност и смели избори

Култовият епичен научнофантастичен филм „Dune“ се завръща с втора част, която вече е в процес на заснемане. След известни промени в датата на премиерата, можем да очакваме „Dune 2“ в средата на месец ноември 2023 година. Все още няма много информация около проекта, но Зендая сподели в социалната си мрежа новината за очакваното завръщане „от Аракис“ – звездата, на която се развива по-голямата част от сюжета. Режисьорът на филма Дени Вилньов („Arrival“ и „Blade Runner 2049“) взима решението за продължението веднага след финала на първата част.

„Това, което ни помага в момента, е, че за първи път посещавам отново вселена (визира тази на Франк Хърбърт). Работя със същия екип, всеки знае какво да прави, имаме идея как ще изглежда“, казва Вилньов. „Филмът ще бъде по-предизвикателен, но сме наясно на каква почва стъпваме.“

„Когато се прави адаптация на книга, трябва да се правят и смели избори, за да оживее сюжетът. И мисля, че това беше най-добрият начин да представя този свят на широката публика. Сега във втората част искам да имам повече гъвкавост и ще бъде възможно да навляза малко по-дълбоко в някои от тези подробности“.

За разлика от първия филм, който беше пуснат по HBO Max в същия ден на премиерата си в САЩ, продължението вероятно ще има ексклузивно разпространение по кината, а по-късно и в стрийминг платформата. „Dune 2“ ще засегне темите за отмъщението, любовта, съдбата и опитите да се предотврати ужасното бъдеще на вселената.

При обявяването на снимките е получено и потвърждение за завръщащите се герои, както и за новите лица, които ще видим на екрана. Тимотей Шаламе си е в ролята на Пол Атреидес, а негов партньор във втория филм е Зендая в образа на Чани. Завръщат се още Ребека Фъргюсън като лейди Джесика, Хавиер Бардем в ролята на Стилгар. Допълненията в актьорския състав, които можем да откроим, са Флорънс Пю в лицето на принцеса Ирулан, Кристофър Уокън като император Шадам IV и Леа Сейду в превъплъщение на лейди Марго.