Дюн: Част втора – какво знаем за филма и какво видяхме в трейлъра

Дългоочакваното продължение на епичната лента на Дени Вилньов – „Дюн: Част втора“ получи своя първи официален трейлър. И определено всичко, което виждаме, изглежда адски впечатляващо.

Какви са първите ни впечатления от трейлъра?

„Дюн: Част Втора“ е продължение на екранизацията на първата книга от сагата на Франк Хърбърт. Дени Вилнов, който заявява в интервю за Hollywood Reporter от 2021 година, че е негова мечта да направи адаптация по книгите от вселената на Дюн, получи зелена светлина за екранизация на втората част след боксофис успеха на първия филм – 402 милиона при бюджет от 165. Това даде сигурност на Warner Bros., че продължението трябва да се случи, и сега Вилньов разполага със страхотен актьорски състав, екип и история, която да филмира.

Дюн: Част втора

Трейлърът започва със сцена между Пол (Тимъти Шаламе) и Чани (изиграна от Зендая), които обсъждат първия самостоятелен опит за яздене на пясъчен червей от младия дук от благородническия род на Атреидите. И въпреки че част първа на „Дюн“ завърши със сцена на воин от племената на свободния народ (или „фремени“), който язди титаничен аракийски звяр (Аракис е другото име на пустинната планета), самите червеи не са просто средство за транспортация и война за фремените – те са свещени създания, които имат конкретно име, означаващо „спътник“ на езика на пустинните хора. Тези пясъчни червеи пътуват редом с номадските племена, не са подвластни на тях. И, подобно на другите воини от племето, Пол трябва да извика сам своя пясъчен червей. Заради това и главатарят на фремените Стилгар казва на Пол да не се опитва да впечатли когото и да било, а просто да докаже, че може да извърши този своеобразен подвиг. На това се дължи и изненадата на Хавиер Бардем (в ролята на Стилгар), когато вижда какво точно успява да постигне Пол Атреидски.

Война и романс се задават на хоризонта на пустинята

След това трейлърът ни прехвърля към разговор между Чани и Пол. В него той говори за липсата на вода на Аракис, за подземните Сичове (убежищата на фремените), за това как Аракис е била много различна планета преди появата на пясъчните червеи и Подправката. Всеки, който е чел книгите, знае, че отсъствието на вода на Аракис, както и наличието на оскъдни оазиси е една от големите мистерии, около която се върти романът. Една от основните теми на романа е балансът между екология и прогрес – как да се запази източникът на богатство, който е и единственият начин за пътуване между звездите (Подправката) – цел, която противодейства на стремежа планетата да се превърне в рай, в който фремените да не се борят за всяка капка вода. Намирането на този Златен път ще е една от основните дилеми на Пол Атреидски. 

Това, което вече знаем за филма и което трейлърът потвърждава е, че Чани ще заема много по-сериозна и важна роля в „Дюн: Част втора“. Моментът на покой, в който Пол се шегува с нея, че не може да плува, защото никога не е виждала водни басейни, загатва за бъдещата дълбочина на тяхната връзка. Филмът, проследяващ достоверно литературната творба, ще наблегне и на постепенно развиващите взаимоотношения между двата персонажа, докато паралелно с това акцентира върху тежките избори, които Пол трябва да направи за бъдещето на Дома на Атреидите, Аракис и за себе си. 

Дюн: Част втора

Женското присъствие в света на „Дюн“ е засилено

Първият нов персонаж, с когото се сблъскваме, е дъщерята на Император Шадам IV – принцеса Ирулан. В нейната роля се превъплъщава талантливата Флорънс Пю. От снимките, които Vanity Fair помести в статията си от 27 април, можем спокойно да отсъдим, че тя изглежда феноменално и изключително адекватно пресъздава физически образа на принцесата. В трейлъра Ирулан говори за Аракис, за развоя на събитията, ако Домът на Атреидите не бъде категорично унищожен, и за отмъщението, което ще се стовари върху заговорниците в противен случай. В книгите тя е своеобразен разказвач на цялата сага, така че в нейните исторически документи присъства и личното ѝ мнение. Изглежда, че този елемент ще бъде пресъздаден достоверно и във филма, макар да не знаем къде точно се намира принцесата, докато провежда своя монолог. Една от темите, за които нейният персонаж загатва, са тайните на пустинята, което пък ни праща към Лейди Джесика – следващия герой, който ще има засилено присъствие във филма.

Майката на Пол вече е част от пустинята, не е просто член на мистериозния женски Орден на Бин Джезърит, а е придобила друга важна роля. Тази нейна промяна е физически изразена чрез татуировките по лицето, чието значение тепърва ще разберем. В трейлъра виждаме спорът ѝ с Пол, чуваме репликата, че тя се опитва да им осигури шанс за оцеляване. Дали наистина Пол Атреидски е Избраният, който да поведе фремените, или всичко това е благодарение на Ордена на Бин Джезъритките, които посяват легендата и насочват наратива ѝ в подходящата посока, превръщайки пророчеството едновременно в самоизпълняващо се, но и в лъжовно?

Дюн: Част втора

В допълнение към това трейлърът ни представя и новата визия на Гърни Халик, изигран прекрасно от Джош Бролин. След нападението на Харконите, зрителите, които не са чели книгата или гледали някоя от предишните екранизации, може да са се чудили дали той оцелява, но съмненията вече са напълно разсеяни. Ще видим неговия образ отново, макар все още да не знаем как са се развили събитията и къде ще го завари вторият филм.

Неговата роля на закоравял ветеран ще съвпадне идеално със засиления фокус върху батални сцени в продължението. Още в първата част на Дюн видяхме епични битки, както и виденията на Пол за потенциалния му сблъсък със сардукарите, в който той предвожда фремените. Трейлърът ни представя продължението на Дюн като един епичен военен филм, което е потвърдено от самия Дени Вилньов в изказване преди излъчването му на CinemaCon – филмът ще е много по-екшън ориентиран, много по-наситен със съдържание и ще ни покаже множество нови локации.

Както беше спомената и по-рано, идеята за отмъщението е силно застъпена в Пол. В първия филм, а и в трейлъра на втория ясно личи, че той все повече възприема идеята да използва фремените срещу армията на Харконите и имперските сардукари. Отмъщението пуска своите дълбоки корени в сърцето на Пол и в света на Дюн. Дали подсъзнателно, или не, това със сигурност оказва влияние върху решенията на Пол и Лейди Джесика, което води до своите последици за цялата Галактика. 

Дюн: Част втора

Какво да очакваме от злодеите?

Легендарният Кристофър Уокън също взима участие в продължението на Дюн. На него е поверена ролята на Император Шадам IV. Персонажът му липсва в трейлъра, което прави още по-сериозно желанието ни да го видим в ролята на човека, който оркестрира сблъсъка между две от най-влиятелните фамилии в Галактиката – Атреиди и Харкони. Безмилостните му имперски войници, наречени сардукари, бяха основната сила, която Харконите използваха при нападението си над Атреидите на Аракис. Ролята и образът на Императора са символ на страха от загубата на власт, която се пробужда у всеки дългогодишен владетел. Това е и причината той да задейства машинациите си, които да доведат до войната на Аракис, чиято ултимативна цел е да отслаби единствените реални претенденти за трона му.

Въпреки всичко Император Шадам IV навярно осъзнава неизбежността на пропадането на неговото име в мъглата на историята, тъй като единственото дете, което има, е момиче – гореспоменатата принцеса Ирулан. Това отчаяние го прави по-опасен и по-коварен от всякога. Всичките политически машинации се развиват на фона на неизбежната война между двата благороднически рода – трейлърът ясно ни показва харконски воин, който гори портрета на дук Лито, привидно унищожавайки всяка следа от атреидско присъствие на планетата, включително и телата на загиналите бойци. 

Дюн: Част втора

Особеният режисьорски похват на Вилнов се вижда и в представянето на харконския антипод на Пол, наречен Фейд-Рота Харконен. Остин Бътлър е доста по-добро решение от Стинг (изиграл ролята в злополучната адаптация на иначе безкрайно талантливия Дейвид Линч през 1984 година), в пъти по-близък до литературния персонаж. Фейд-Рота е гладко обръснат, без вежди, мъртвешки бял, а усещането за нездравословност, студена лепкавост и злост се засилват и от факта, че Вилньов представя всички сцени с него в черно-бяла гама.

Имаме кратка сцена на битка между Фейд-Рота на гладиаторските арени на планетата на дом Харконен Гайди Прайм, докато е наблюдаван от Лейди Марго (Леа Седу). Персонажът на Рота се ползва с благословията на чичо си барон Харконен (Стелан Скарсгард), въпреки че е син на брата на барона, а не негов собствен наследник. „Дюн: Част втора“ ще развие напрежението между Фейд-Рота и Рабан Звярът (Дейв Батиста) за благоволението на Барон Харконен и за престола на фамилията. И ако Рабан Звярът е заслужил своя прякор, защото е изключително талантлив в премазване и опресиране на народи, то Фейд-Рота е доста по-хлъзгъв, но все така жесток.

Дюн: Част втора

Актьорският състав се допълва и от гореспоменатата Леа Седу, която влиза в ролята на Лейди Марго Фенринг. Също като Лейди Джесика, и тя е част от ордена на Бен Джезъритките и има собствена цел, зададена ѝ като част от специалната програма на Ордена, която да доведе до възпроизвеждането на нова месия. Макар нейната роля в оригиналните книги да е сравнително малка, Вилньов вероятно я е доразвил в своята екранизация. 

Дюн

Заключението е едно – големият екран е задължителен!

Един от най-вълнуващите факти за филма е, че докато в първата част едва 40% от сцените са заснети в IMAX формат, в „Дюн: Част втора“ се очаква 100% IMAX преживяване, което е и единственият начин за гледане на голям екран, който можем да препоръчаме.

Видяното в трейлъра, в допълнение с наличната информация за филма, оставят всички фенове силно обнадеждени за предстоящата продукция, а защо не и със смели очаквания да видим цялостна екранизация на всички книги от вселената на „Дюн“? Все още е рано, но може спокойно да заложим, че това ще представлява магнум опуса на Дени Вилньов и, подобно на Питър Джаксън и монументалната му отдаденост към света на „Властелинът на Пръстените“, канадецът също ще остави частица от себе си в пустините на Аракис.

Снимки: Александра Филмс