Дни на японската култура: пет прожекции за киното и литературата

По време на 33-то издание на „Дни на японската култура в България“ ще бъдат представени пет прожекции на японски филми, като първата от тях ще бъде на 18 октомври като част от програмата на фестивала за кино и литература – Синелибри. Останалите заглавия ще се прожектират в периода между 20 и 23 октомври в панела „Панорама на японското кино“. Всички премиери ще се състоят в Дома на киното в София.

Заглавията, на които можем да се насладим по време на фестивала, са:

18.10.2022 г. от 19:00 ч. | „Тонби„: проникновена и затрогваща адаптация на едноименния роман на Кийоши Шигемацу.

20.10.2022 г. от 18:00 ч. | „Красива звезда„: научно-фантастичната драма на Мишима се превръща в нетрадиционен за съвременността филм, режисиран от Йошида Дихачи.

21.10.2022 г. от 18:00 ч. | „Банан? По това време на нощта„: филмова адаптация на шедьовъра на Ватанабе Казуфуми, режисирана от Тецу Маед.

22.10.2022 г. от 16:00 ч. | „Мечът на умиротворението„: филмът се базира на бестселър поредицата на Ясухиде Саеки от японски романи за самурайската епоха, от която до момента са продадени над 20 милиона екземпляра. Режисьор е нашумелият Кацухиде Мотоки, който събира наистина звезден актьорски състав за тази лента.

23.10.2022 г. от 16:00 ч. | „Почти чудо„: гимназистът Мачида не прилича на никой друг герой, който сте виждали досега. Той е скучен, носи очила и няма никакви отличителни черти. Единственият му талант е способността му да обича всички безусловно.

Билетите са на цена от 2 лева и могат да бъдат закупени в касата на Дом на киното или онлайн.

Освен визуалните проекти, които ще бъдат прожектирани, програмата предвижда три концерта под мотото „Пулсът на Япония в сърцето на България“. Предвижда се и концертно турне в градовете Варна, Пловдив и София на 20, 22 и 24 октомври. В този период ще можем да се насладим на японска камерна и клавирна музика под егидата на Велина Петкова и Юске Хосака – докторанти от музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“. Програмата включва премиерно изпълнение на Соната за цигулка и пиано от Акира Ифукубе.

„Дните на японската култура“ се провежда с цел популяризиране на японските обичаи, традиции и изкуства в България.

Снимка: Дом на киното