Черния Адам: добрите истории са универсални, но лесно се клишират

Ниска оценка от критиката, високо признание от глобалната публика. Това сочи няколко дни класацията на Rotten Tomatoes, когато отворите страницата с лицето на Дуейн Джонсън и логото на DC отдолу.

Черния Адам (или Тед Адам, както го назовават през цялото време във филма) е новото допълнение в DC вселената. Образът на супергероя се появява за първи път през декември 1945 г. в комикса „The Marvel Family“ (известни още като „Shazam Family“, публикувани от Fawcett Comics и по-късно придобити от DC Comics). Десетилетия по-късно излиза дългоочакваната екранизация със Скалата и, за съжаление, няма да остави почти никаква следа в историята на вселената.

„Черния Адам“ може и да проправи път към някой интересен сюжет в бъдеще, но като единично изживяване филмът не допринася с много. Сюжетът е лишен от големи главоблъсканици и взимащи ума ситуации. Структурата на филма си е запазената геройка връзка без изненади: конфликт-перипетии-криза-развръзка-завръщане-провокация.

Обърква ме фактът, че един от главните обрати, върху които се гради историята, е почти разгадан в трейлъра. Ако детайлът с разкритието на същността на супергероя не бе показан предварително, то може би „Черния Адам“ щеше да рефлектира малко по-силно, отколкото всъщност подейства.

Все пак не мога да не призная, че добрите истории са универсалните – за „доброто побеждава“, за човека срещу общността, природата, боговете. Във филма ще откриете всички тези битки и чрез множество ефекти най-вероятно ще се насладите. Супергероят запазва своето послание към зрителите да не допускат да се объркат от повърхностното, а да се вгледат внимателно в човека отвътре, където се крие много повече. Но това послание го получаваме от всички страни и всички студиа.

От сценария също не бива да се очаква много. Ако сте дългогодишни любители на вселените с герои, няма да останете изненадани или вдъхновени с някоя нова фраза за споделяне. Въпреки това на няколко места ще се намеси хуморът, което лично започва да ми се преплита с Marvel и техния фин начин за вмъкване на комичното в сериозното.

Определено не смятам, че „Черния Адам“ е супер пробивът на годината, но в себе си съдържа позитивните послания и добрите визуални премеждия между герои и злодеи. Дуейн Джонсън не бяга от образа на сериозен и непоколебим персонаж, когото сме свикнали да виждаме в много други заглавия, но се долавя леката промяна и по-майсторски представените сцени. Играта на Сара Шани, Ноа Сентининео, Пиърс Броснан, Квинтеса Суиндел и Алдис Ходж също ще допринесат позитивно с присъствието си във филма.

„Черния Адам“ е по кината и вече води класациите в box office-а с близо 23 000 зрители само за уикенда.