Страсти в кухнята: Вкусът на нежното кино

За да се изрази любовта чрез киното, не е необходимо да бъде представена буквално – с физически акт, с диалог между предметите или хората, подчинени на това чувство, това са повърхностни методи. Много по-въздействащо е да се оцветят лицата на тези влюбени жертви с подходящата светлина, да се акцентира върху тишината между тях, да се подскаже интимността. Когато бъдат разделени, в движенията им да се открие мисълта за другия – докато ходят по улицата и забелязват цветарски магазин, те не виждат предлаганото вътре като просто букет, ами възможен романтичен жест. Естествено, това е прекалено елементарно обяснение. Във филма „Страсти в кухнята“ любовта между двама души е придобила далеч по-съвършена форма – храната. Звучи като незначителното удоволствие на ежедневното хранене. Но начинът, по който е заснето приготвянето на всяко едно от ястията в „Страсти в кухнята“, подсказва за съвсем различно тълкуване.

Рецептата

Основно окъпваният в златисто от камерата е персонажът на Беноа Мажимел – Доден. На него му е отделено най-много време, освен в златисто, бива обливан и в силно контрастен син нюанс. Операторът Джонатан Рикебург е отговорен за това. Неговата отлична работа не се изчерпва дотук, но нека сега се върна към случващото се на екрана. В края на деветнайсети век сме, историите за любов никога няма да получат срок на годност, нито пък да се различават в своето естество заради периода. Доден е известен кулинар, чието вдъхновение е готвачката в дома му – Йожени. Между двама им цари на вид безкрайна хармония. Тя е засегната по деликатен начин в поредица от сцени, в които зрителят ги наблюдава как боравят в кухнята. Доден изглежда вманиачен да впечатли Йожени с редица екстравагантни, сложни, но и неустоими блюда. 

Режисьорът Тран Ан Хунг интелигентно показва как за Доден докосването на продукти, с които ще изненадва обекта на своите желания, е сякаш докосване и на тялото на Йожени. В ролята на готвачката е Жулиет Бинош, все така женствена, чувствителна и привлекателна на екрана. „Страсти в кухнята“ обаче започва не с проявата на обожание от страна на майстора-готвач към неговата подчинена. Откриващият, забързан около половин час, акт е посветен на Йожени и нейното място в кухнята. Там тя се чувства най-независима и съвсем заслужено като господарка. Не я привлича светът на мъжете, на обсъждането на последните политически новини, на парадирането с успехи в професионален план… Доброволно и честно признава, че общуването ѝ с тези типажи протича чрез храната, която приготвя и им бива сервирана. Нейната свобода е една и тя се изразява в готвенето. Точно и затова в продължение на две десетилетия отклонява предложенията за брак на Доден.

Страсти в кухнята

Презентацията

Тран Ан Хунг признава в интервю колко не харесва първоизточника на филма. Както подобава на всяка добра адаптация, Хунг е взел идеята, пречупил я през своята призма и я е развил, надграждайки оригинала. Единствено по време на надписите се чува музика, през останалото времетраене на „Страсти в кухнята“ се разчита звуковото оформление да е „живо“, дело на околностите – изпаряване на вода, рязането на месо, пукането на зеленчуци в тигана и т.н. Така се добавя реализъм (всяко от ястията във филма е било наистина приготвено, не са се използвали макети) в иначе доста вълшебното заснетата атмосфера. Джонатан Рикебург умело е уловил желаните цветове, с които Тран Ан Хунг е искал да нарисува този камерен, френски свят. Част от кадрите в „Страсти в кухнята“ изглеждат като съживени картини на Едуар Мане. Няма как окото, на когото и да е било от публиката в киносалона, да остане безразлично към красотата на филма.

Тран Ан Хунг отрича самоцелно да е избрал, заради общото минало на Беноа Мажимел и Жулиет Бинош, точно те да бъдат в главните роли. Не ги е приемал като разведена от вече две десетилетия двойка, между която би могло да настане неудобство. Изобщо не се е занимавал с личните им взаимоотношения. И все пак, няма как този факт да не е послужил като катализатор, за да може Доден и Йожени да са толкова достоверно привързани един към друг персонажи. Бинош признава, че когато дъщеря ѝ от Беноа Мажимел е гледала филма, е била трогната от случващото се на екрана. В този смисъл „Страсти в кухнята“ се превръща и в добро лекарство за едно иначе разделено семейство.

Страсти в кухнята

Вкусът

Изненадващо беше решението на Франция да се откаже от носителя на Златна палма „Анатомия на едно падане“ при избора си за кандидатура за наградата за най-добър чуждоезичен филм на тазгодишните Оскари. „Страсти в кухнята“ обаче е не по-малко достойно предложение и ще бъде почти сигурно номиниран. Няма как подобен филм да остане неотразен. Бих могъл да го определя дори като един от най-френските филми за двадесет и първи век – любовта освен между хората се пренася и към кулинарията, така важна част от живота на всеки себеуважаващ се французин. Тран Ан Хунг несъмнено успява да засити дори най-капризните зрители и надали бихте искали да пропуснете „Страсти в кухнята“. Желателно е „дегустацията“ да направите в киносалона, такова изкушение ще бъде най-вкусно именно там.

Всички текстове на Момчил Драганов може да прочетете тук.

Снимки: Синелибри