Актьор и театрален режисьор в състезанието за „Будител на годината“ на БНР

На 1 ноември ще се състои церемонията, в която БНР ще даде наградата „Будител на годината“. Събитието може да се гледа от 21:00 ч. в каналите на БНР (дигитално), Dir.bg и Actualno.com. На 2 ноември от 23:30 ч. ще бъде излъчена цялата церемония по bTV.

Гласуването за будител на 2022 г. продължава до 29 октомври, където всеки може да даде своя глас на една от десетте номинирани личности, вдъхновили и мотивирали околните.

В категорията присъстват имената на Александър Алексиев, актьор и продуцент, и Елена Панайотова, театрален режисьор и педагог.

Снимка: Златна роза

Александър Алексиев („Доза щастие“, „Възвишение“) съчетава творческите си занимания с предприемачество и благотворителност. През март 2022 г. той и Георги Божилов, с когото се запознават малко след началото на войната, осъществяват първото от няколко свои пътувания до Молдова и Украйна с цел транспортиране на хуманитарна помощ и докарване на десетки украински бежанци в България. Това далеч не е първата проява на социална ангажираност от страна на Александър, тъй като той подкрепя дейността на граждански организации като Фондация „От другата страна“, Фондация „Заедно в час“, Фондация „За доброто“ и Фондация „Сийдър“.

Видеото на Александър Алексиев можете да гледате тук:

Историята и каузата на Елена Панайотова може да са ви познати от новия филм на Зорница София „Майка„, който обхваща дългия творчески път между Широка Лъка и Кения. Програмата „Артисти за деца“ стартира в малкия село с лятна театрална академия за деца лишени от родителски грижи. Идеята се разраства и вече 15 години въвлича всяка година деца и младежи от домове в региона и страната.

Снимка: БНР

През 2010 г. английски бизнесмен попада на фестивалното събитие в Широка Лъка и предлага методът на Елена да бъде пренесен в Кения. Така програмата се превръща в международна кауиза с ясна структура на обучение за млади артисти и деца в пет творчески ателиета: куклен театър, театър на маската, танцови игри, музика и визуални изкуства с допълнителни йога и бойни изкуства. 

С течение на години в програмата са участвали над 5000 деца и младежи в неравностойно положение от България, Кения и Танзания и 300 млади артисти от четири континента, като са реализирани над 40 публични фестивали. 

Видеото на Елена Панайотова можете да гледате тук:

Журито, избрало 10-те номинирани личности тази година, е в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова.

Националната кампания „Будител на годината“ се осъществява с подкрепата на Национален дарителски фонд „13 века България“.