Андрей Хадживасилев: Ако сме големи експериментатори, възможно е да не бъдем разбрани от децата

Името на режисьора Андрей Хадживасилев става популярно във филмовата индустрия след редица заглавия с иновативен характер: „Паркур – начин на живот“, „Стъпки в огъня“, „Случаят Кюри“. Много скоро на голям екран ще излезе и продължението „Случаят Тесла“ с надградени образи, интригуващ сюжет и актуалните теми, които неспирно вълнуват децата.

Какво е отличителното в детското кино през призмата на режисьора?

Качественото детско кино трябва да бъде освен развлекателно – и възпитателно. Да поставя различни въпроси пред малките зрители, от които те да могат да извлекат поука и да съпоставят житейския си опит. Филмите трябва да са фокусирани в детските персонажи и техните приключения. Поне аз се стремя моите детски филми да са такива.

Как тогава децата възприемат филмите в съвременното кино? И когато става въпрос за подрастващи актьори, кое ги провокира да застанат професионално пред камерата?

Обичам да се отнасям и да възприемам децата актьори като зрели артисти, особено тези, с които работя вече дълги години. Така и те самите започват да имат увереност в себе си, да се отнасят съвсем професионално към процеса. Мотивацията им е единствено изкуството, да изградят интересен и плътен образ. Често репетират заедно или самостоятелно, без да съм им поставил подобна задача, независимо дали става въпрос за игрален филм, реклама или детски образователен проект. Изкуството е призвание, независимо от възрастта. Човек или го носи в себе си, или не.

андрей хадживасилев

Кои според Вас са актуалните теми, които вълнуват детето в ролята му на зрител?

Приятелството е главната тема, на която залагам във всичките си филмови проекти. Тази тема ще е винаги актуална и е най-ценният човешки актив от ранна възраст. Неслучайно всички сме питали на детската площадка другите деца: „Искаш ли да сме си приятели?”. Любовта и ревността са също силни мотиватори, движещи ежедневието ни.

Каква може да бъде една филмова стратегия, че да привлече най-малките зрители, които са свикнали на вече утвърдени стилове на режисиране или анимиране?

Не е проблем да се придържаме към дадена визия или стилистика, ако тя се харесва на публиката. Ако сме големи иноватори и експериментатори, твърде възможно е да не бъдем разбрани от децата, тяхното възприятие е по-чувствително. Във всяко нещо има определена мода и тенденция, но важното е да не изпадаме в клишета. Хубавото на детската публика е, че тя е винаги честна и откровена. Филмовите творци трябва просто да се интересуваме от обратната връзка и да си взимаме бележки.

Кои качества издирвате в децата, че да могат да покажат най-доброто на екрана и да предадат посланието на филма по най-достоверен начин?

Като режисьор работата с деца ми е по-лесна от тази с професионални актьори. Нещата или се получават, или не се. Почти няма средно положение. Основополагащ е добрият кастинг, децата не само трябва да пасват индивидуално на персонажите от драматургията, но и да имат добра химия помежду си.

андрей хадживасилев

Публиката често прави паралел с предишните детски игрални филми – че вече не е същото, съвременните млади актьори не могат да завладеят публиката. Съгласявате ли се с тази констатация и само за актьорите ли важи?

По-скоро не бих се съгласил, имаме успешни български съвременни актьори и филми към днешна дата. Просто визуалната култура се е променила. Хубаво е да пазим традициите на златните ленти от миналото и да се съобразяваме с поставените основи от тях, но да гледаме напред. Проблемът по-скоро е, че няма достатъчно нова детска филмова продукция като количество. Когато се създаде трайна стратегия за развитие и подкрепа на детската публика, ще има достатъчно разнообразни филмови заглавия за всеки вкус. 

Във филмите си представяте науката по забавен и нетрадиционен начин за децата. Какво Ви провокира да създадете „Случаят Кюри“ и продължението му „Случаят Тесла“?

Както казах, приятелството е основна тема във филмите ми, но науката е лайтмотив. Искам да разчупя стереотипа, децата, занимаващи се с наука, не трябва да се възприемат като особняци, те могат да са смели и забавни. Че науката е нещо позитивно и интересно. Филмите ми са също и един вид почит към учените и изобретателите. Хубаво е децата да знаят кой е Тесла и да не го свързват единствено с марка електромобили.

Какво ново може да очакваме от „Случаят Тесла“?

Постарали сме се да надградим „Случаят Кюри” няколко пъти във всяко едно отношение. В продукцията участие взимат 31 деца и 4 животни: вълк, жаба, бръмбар и скакалец. Имаме няколко сюжетни линии, по нещо за всеки. Публиката може да очаква много приключения и обрати, в духа на златните български ленти, но поднесени съвременно и кореспондиращи на модерния вкус на младата публика. Спокойно мога да кажа, че това е филм за цялото семейство.

Каква беше оценката за филмите от най-важните зрители – децата?

Досега „Случаят Тесла” съм прожектирал само пред лимитиран брой зрители на тестови прожекции. На този етап обратната връзка е изключително позитивна, което много ме радва. Първата официална прожекция предстои на 24 септември от 16:00 ч. във ФКЦ – гр. Варна, част от конкурсната програма на 40-ото юбилейно издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза”. Следва международната премиера през месец октомври на 27-то издание на Международния филмов фестивал на детската и младежка публика Schlingel – Германия. А широкото разпространение на голям екран в България ще е през април 2023 г. – за пролетната ученическа ваканция. Разпространяват „Александра Филмс”.

андрей хадживасилев

В края на интервюто ще Ви попитам какво дете беше Андрей Хадживасилев, за да постави името си върху „Случаят Кюри“ и „Случаят Тесла“?

Ами аз все още съм дете или поне съм запазил детското в себе си. В свободното си време обичам да общувам с деца, да гледам детски филми и театрални представления. Надявам се това да продължи максимално дълго, за да направя още детски филми на езика на децата!

И двете заглавия влизат в класацията любими филми на много деца. Кой обаче е Вашият любим юношески филм, с който свързвате детството и хубавото кино?

Иванка Гръбчева и Димитър Петров са моите идоли в родното филмово изкуство. Харесвам всички техни филми и благодарение на тях най-вероятно и аз съм станал режисьор. Като лична история от детството, най-много се асоциирам с „Войната на таралежите”. Защото и ние, като деца от аналогово поколение, се борихме за игрището си.

Можете да гледате премиерата на „Случаят Тесла“ в състезателната програма на фестивала „Златна роза“. Повече информаця за фестивала ще намерите на zlatnaroza.bg

Въпросите зададе Симеон Александър