94 години от първата поява на емблематичните Мики и Мини Маус 

Днес се навършват 94 години от първата прожекция на емблематичните за студиото Мики и Мини Маус – „Steamboat Willie“ (“Параходът Уили”). Филмът е режисиран от Уолт Дисни и Юб Айуъркс и е с продължителност едва от 7 минути и 22 секунди.

За да отбележим почти столетното присъствие на анимационните герои, сме подготвили няколко интересни факта за създаването на анимацията, вдъхновила стотици режисьори по света.

Вдъхновението

Според Рой Оливър Дисни, по-възрастния брат на Уолт Дисни, Уолт се вдъхновил да направи филма, след като е гледал мюзикъла “The Jazz Singer” – първия пълнометражен филм със звуков диалог.

Малко излъгахме в заглавието

Всъщност Мики и Мини Маус за пръв път се появяват във филма Plane Crazy, чиято тестова прожекция е на 15 май 1928 г. – няколко месеца преди „Steamboat Willie“. Причината, поради която “Steamboat Willie” се приема за дебюта на мишоците, се състои в прожекцията пред масова публика преди излъчването на „Plane Crazy“ (“Plane Crazy” бива прожектиран през март 1929 г. ) 

Филмът е пионер на техниката “Mickey Mousing”

В т.нар. „Mickey Mousing“ се синтезират музиката на екрана и действията на героите. Прилагането на метода може да бъде видян както в по-стари филми като “Фантазия’’ и “Том и Джери”, така и в по-нови продукции като “Играта на играчките” и “Спайдърмен”. 

Самият Дисни споменава в свое интервю, че “звуковите ефекти и говорещите картини са повече от обикновена новост. Те са тук, за да останат, и ще се превърнат в нещо прекрасно.” Това ще се окаже изключително вярно не само за собствената му компания, но и за цялата филмова индустрия. По-малко от десетилетие след “Steamboat Willie”, през 1937 г., Disney ще излъчи “Снежанка и седемте джуджета”, първия пълнометражен звуков анимационен филм, водещ до следващ главоломен успех.

Easter Eggs в други филми

Поставянето на сценарийни закачки и препратки към други филми, или така наречените “easter eggs”, не е нищо ново. Към “Параходът Уили” се откриват множество препратки от други заглавия. Във филма “Спасяването на редник Райън” се акцентира върху заловянето на немски войник, чието име не става ясно до края на филма и затова войникът бива наречен “Параходът Уили”. Друга препратка се открива в епизода “Itchy and Scratchy: The Movie” на “Семейство Симпсън”, героите Itchy и Scratchy са в действителност пародия на Мики Маус и Пит. 

Идеята зад популярното подсвирване на Мики Маус

„Disney“ невинаги е представлявало богатото студио, което познаваме днес. При създаването на анимацията, Уолт не можел да си позволи включването на авторска музика, затова се е наложило да разчита на свободен лиценз за обществено ползване.  

Познатата на всички любители на Дисни песничка, която Мики си подсвирва в началото, носи заглавието „Steamboat Bill“ и е написана от братята Лейтън и музиканта Рен Шийлдс. Докато изпълнявали песента, братята окуражавали публиката също да припява. Може би вдъхновението за Мики Маус е било част от живите изпълнения на музикантите, тъй като именно доловимото тананикане е куплетът, припяван от публиката: 

Steamboat Bill, steaming down the Mississippi. / Steamboat Bill, a mighty man was he. / Steamboat Bill, steaming down the Mississippi. / Out to break the record of the Robert E. Lee.

Благодарение на историка Майкъл Бариер, днес знаем, че песента всъщност  не е била за обществено ползване, както си мислел самият Дисни и екипът му. Следващата песен във филма обаче – “Turkey in the Straw” (“изпълнявана” от козата), освен че била една от любимите песни за свирене на  Уилфред Джаксън, режисьор и аниматор в Дисни, била и съвсем легална за използване.