Взривоопасен трейлър на „Опенхаймер“ от Кристофър Нолан

Преди два дни в Youtube излезе новият трейлър на „Опенхаймер“ – дългоочаквания дванадесети филм на Кристофър Нолан („Интерстелар“, „Дюнкърк“, „Престиж“ и други феномени). Със своята комбинация от биографичен, военен и исторически филм, „Опенхаймер“ насочва обичайните за Нолан 2 часа и половина към бащата на атомната бомба – Дж. Робърт Опенхаймeр. Американецът е една от най-прогресивните личности на XX век, но последствията от работата му са опустошителни.

Главният образ бъде изигран от Килиан Мърфи – знаете го, човекът с харизматичната и тежка роля в „Peaky Blinders“, но и с пламенното му участие в два проекта на Нолан – „Дюнкърк“ и „Генезис“. Към впечатляващия актьорски състав се присъединява и Емили Блънт, която напоследък изгради изключително силни екранни персонажи в „Edge of Tomorrow“ и двете части на „A Quiet Place“. Ще я видим като съпругата на Опенхаймер – Катрин „Кити“. Мат Деймън пък се превъплъщава в Генерал Лесли Глоувс, който надзирава проекта от военна гледна точка.

Опенхаймер

Какво се крие в новия трейлър на Опенхаймер?

В новия трейлър се появява и Робърт Дауни Джуниър, който изглежда адски достолепно в образа на Люис Щраус – член, а по-късно и Председател на Комисията по Атомна енергия на САЩ, заемащ сериозна роля в създаването на атомната бомба и проекта „Манхатън“, каквото е кодовото име за разработването на най-смъртоносното оръжие, познато на човечестовото. Към наистина феноменталното количество звезди, участващи във филма, виждаме именатата на Флърънс Пю, Кенет Брана, Гари Олдман, Джош Хартнет, Рами Малек и други.

Самият трейлър е една бомба, тиктакаща и адекватно пресъздаваща надпреварата с времето и с учените на нацистка Германия, които също работят по проект за атомно оръжие, което да погуби опозицията във Втората световна война. Този път от Нолан се оакчва да представи исторически по-издържана продукция, без обаче да прави компромиси с невероятната кинематография, неговата запазена марка. Загатнатите кадри на грандиозна експлозия, пресъздаваща кулминацията на филма и труда на главния герой, е сигурно свидетелство за това визуално подозрение. Подобен баланс може само да радва феновете на историческите филми, които може и да са били леко разочаровани от предишния опит на големия режисьор да екранизира „Дюнкърк“ – друго голямо събитие в историята на войната.

Опенхаймер

След трейлъра, който можете да намерите по-долу, обратното броене продължава своя ход. „Опенхаймер“ отправя предупреждение за изключително вълнуващото преживяване, което предстои, и спокойно можем да го наречен едно от най-важните филмови събития за годината с премиерна дата 21 юли 2023 г.

Снимки: IMDb, Variety